20.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 21:34
No menu items!

România, avans surprinzător în „topul fericirii”

spot_img

România, Cehia și Lituania au urcat recent în „Topul Fericirii” din acest an – și au un scor deosebit de ridicat în ceea ce privește fericirea persoanelor cu vârsta sub 30 de ani.

Când Raportul anual al fericirii mondiale a fost publicat în martie 2024, nu a fost o surpriză să vedem că țările scandinave precum Finlanda, Danemarca, Islanda și Suedia continuă să fie în fruntea listei. Dar, într-o turnură surprinzătoare, anumite țări au înregistrat salturi spectaculoase în clasament.

În ultimii trei ani, țările din Europa Centrală și de Est au depășit unele state din Europa de Vest în ceea ce privește fericirea generală, potrivit sondajului. Pentru prima dată, Republica Cehă și Lituania au intrat în top 20 în acest an, ocupând locurile 18 și, respectiv, 19, urmate îndeaproape de Slovenia, care ocupă locul 21. (Pentru comparație, Marea Britanie se află pe locul 20, Germania pe 24, Spania pe 36 și Italia pe 41).

România, pe locul 8 în ceea ce privește fericirea tinerilor

Ceea ce este deosebit de interesant este faptul că, în multe dintre aceste țări, creșterea este direct atribuită fericirii tot mai mari a rezidenților mai tineri. De fapt, Lituania ocupă primul loc în raportul „Fericirea tinerilor” (măsurată prin respondenții cu vârsta mai mică de 30 de ani), urmată de Serbia pe locul 3, România pe 8, Republica Cehă pe 10 și Slovenia pe 15.

Locuitorii și cei care călătoresc frecvent în regiune nu sunt surprinși. „Există mai multe locuri de muncă decente acasă, așa că [acum] tinerii nu se mai mută în altă parte în Europa pentru a munci”, a declarat Tim Leffel, autorul cărții The World’s Cheapest Destinations, citat de BBC. „Prima dată când am fost în România și Bulgaria, în urmă cu un deceniu, unele sate erau pline doar de oameni în vârstă. Acum vezi mult mai mult amestec de vârste. Când mai mulți tineri rămân prin preajmă, toată lumea se simte mai încrezătoare în viitor.”

Având în vedere că PIB-ul pe cap de locuitor a crescut brusc de la începutul anilor 2000, mulți locuitori din Europa Centrală și de Est simt acum că au șanse egale la fericire – un indicator general important al bunăstării. De fapt, raportul a constatat că inegalitatea bunăstării are un efect chiar mai mare asupra fericirii generale decât inegalitatea veniturilor.

„Dincolo de creșterea economică, aceste țări investesc, de asemenea, în infrastructură, promovează scene culturale vibrante și valorifică frumusețea lor naturală uimitoare – de la dunele de nisip formate de mare de pe strâmtoarea Curoniană, între Lituania și Rusia, până la Munții Carpați din România, cu o mare biodiversitate. Rezultatul este un sentiment palpabil de optimism și entuziasm în rândul localnicilor”, scriu jurnaliștii britanici. 

România

Deși se află doar pe locul 32 în clasamentul general, România a înregistrat unul dintre cele mai mari salturi ale fericirii din lume în ultimul deceniu, urcând de pe locul 90 în Raportul mondial al fericirii din 2013. Din nou, creșterea a fost determinată în primul rând de tineri, care au plasat țara pe locul opt pentru respondenții sub 30 de ani.

Unii experți atribuie acest optimism libertății și oportunităților sporite. În martie 2024, Bulgaria și România au devenit cele mai noi state membre care au aderat la spațiul Schengen al UE, care garantează libera circulație a cetățenilor și a vizitatorilor fără controale la frontieră. De asemenea, România a înregistrat investiții mari în infrastructură, care au îmbunătățit calitatea vieții pentru rezidenți și călători.

„Autostrăzile principale și fiecare oraș pe care îl vizitezi – chiar și locuri mici precum Târgu Mureș – toate par a fi în construcție”, arată Daniel Herszberg, fondatorul site-ului Travel Insighter. Cu un buget de infrastructură aprobat de 17 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, România a implementat sistematic îmbunătățiri, inclusiv 1.700 km de construcție de autostrăzi, toate într-un ritm mult mai rapid decât se preconiza inițial.

Dar chiar și în mijlocul modernizărilor moderne, tradiția este încă un punct de atracție pentru localnici și călători. „România se mândrește cu o diversitate culturală bogată – de la minoritățile săsești și secuiești (și alte minorități maghiare) la culturile romănești și românești”, a declarat Alexandra Nima, rezidentă actuală. „Transilvania, în mod specific, merită luată în considerare dacă vă plac împrejurimile accesibile, liniștite, pastorale, pline de obiective turistice și artă frumoase.”

Herszberg este de acord și sugerează să faceți o excursie în Transilvania pentru a vedea tot ce este mai bun din regiune. Începeți la Cluj Napoca (al doilea cel mai populat oraș al țării) pentru a vedea castelele sale medievale (inclusiv Castelul Bonțida Bánffy, care este cunoscut ca „Versailles-ul Transilvaniei”, situat la 30 km spre nord). În continuare, mergeți la 270 km sud spre orașul mai mic Brașov, înconjurat de Munții Carpați, unde puteți explora zidurile sale medievale săsești și cultura plină de viață a cafenelelor.

Lituania

Clasată pe locul 19 în indicele general și chiar pe primul loc pentru rezidenții cu vârsta sub 30 de ani, Lituania a înregistrat îmbunătățiri marcante în ceea ce privește calitatea vieții în ultimele decenii, relatează rezidenții.

„Majoritatea oamenilor din Lituania, în special generațiile tinere, se simt foarte fericiți”, a declarat Jurga Rubinovaite, care este lituanian și este fondatorul și directorul executiv al blogului de călătorie Full Suitcase. „În ciuda războiului din Ucraina și a discuțiilor constante la știri despre posibilitatea tot mai mare ca războiul să se extindă în statele baltice, oamenii par să se bucure și să aprecieze viața ca niciodată.”

Majoritatea oamenilor din Lituania, în special generațiile tinere, se simt foarte fericiți
Ea atribuie acest lucru faptului că oamenii sunt liberi să studieze, să muncească și să călătorească oriunde doresc din 1990, când Lituania și-a recăpătat independența față de Uniunea Sovietică. „Mama mea spune adesea: „Viața mea nu a fost niciodată atât de bună ca acum””, a spus Rubinovaite. „Generațiile mai tinere nu au experimentat niciodată cum era viața înainte ca Lituania să își redobândească independența, dar toți cunosc poveștile de la părinții și bunicii lor. Cred că acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii sunt mai fericiți acum, pentru că apreciază ceea ce au mai mult ca oricând.”

De asemenea, ea dă credit politicilor de maternitate/paternitate ale țării, care sunt unele dintre cele mai lungi din lume (până la 126 de zile plătite pentru mame și 30 de zile pentru tați), precum și rețelelor familiale mari care ajută la îngrijirea copiilor.

Cehia

Aflată pe locul 18 în clasamentul general al fericirii și pe locul 10 în rândul respondenților cu vârsta sub 30 de ani, Republica Cehă a cunoscut în ultimii ani o renaștere a comunității și a culturii, ceea ce a dus la creșterea nivelului de fericire.

„Apartamentele și spațiile de locuit tind să fie mai mici aici, ceea ce duce la o mare importanță acordată accesului la „terțe spații”, cum ar fi parcurile, pub-urile și cafenelele”, spune Michael Rozenblit, fondatorul site-ului de călătorii The World Was Here First, care a locuit în capitala țării, Praga, timp de doi ani.

„După ce se termină ziua de lucru, veți vedea familii, cupluri și grupuri de prieteni care coboară în spațiile verzi din oraș ca și cum ar fi o grădină comună din spate.” Chiar și pe vreme rece, el spune că există o scenă convivială de pub-uri și cafenele care este esențială pentru cultura cehă.

Elena Cristea