19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 4:54
No menu items!

România ar putea fi prima țară europeană care cumpără sistemul antirachetă Iron Dome din Israel

spot_img

România vrea să cumpere sistemul de apărare antirachetă Iron Dome (Domul de Fier) al Israelului. În cazul încheierii unui contract, România ar putea să fie primul stat membru al Uniunii Europene (UE) care cumpără acest sistem, relatează publicația Haaretz, preluată de News.ro.

Iron Dome a intrat în arsenalul defensiv israelian în 2011 şi şi-a dovedit eficienţa împotriva unor atacuri provenind din Fâşia Gaza.

O baterie a domului costă aproximativ 150 de milioane de dolari, iar o rachetă de interceptare aproximativ 50.000 de dolari.

Sistemul este conceput de către Ministerul israelian al Apărării şi contractori din industria israeliană a apărării, dar a fost dezvoltat împreună cu Statele Unite.

Israelul a investit 800 de milioane de shekeli (232 de milioane de dolari) în dezvoltarea domului, însă Statele Unite au investit de patru ori mai mult, prin alocări aprobate de Congres. Astfel, orice vânzare a Iron Dome implică aprobarea Statelor Unite.

Haaretz scrie că surse sale afirmă că şansele unui contract cu România sunt ”foarte bune”.

Vasile Dîncu a refuzat, într-un interviu acordat Haaretz, să discute despre Iron Dome, însă a declarat că România abia aşteaptă să-şi actualizeze acordurile de cooperare în domeniul securităţii cu Israelul.

”Vrem să ne îmbunătăţim cooperarea militară şi în domeniul securităţii militare, ca opusă celei civile, medicale, pe linia frontului. Din cauza experienţei sale, Israelul cunoaşte cel mai bine subiectul”, a declarat el.

”Vrem să aducem cunoaşterea tehnologică şi inovaţia israeliene în România. Industria noastră militară este depăşită. Iar eu am descoperit că Israelul, spre deosebire de altele, este o ţară care nu vrea doar să vândă echipament militar, ci vrea să obţină o licenţă de manufactură în România, iar asta este foarte important pentru noi. Asta ne va permite să exportăm sisteme de armament în NATO”, a declarat el.

Conform MApN, Vasile Dîncu, a vizitat, în perioada 14 – 15 septembrie, sediile unor companii din industria de apărare israeliană, inclusiv cele implicate în dezvoltarea Iron Dome.

„Miercuri, 14 septembrie, ministrul Dîncu a vizitat facilitățile companiei Israel Aerospace Industries din Tel Aviv, unde s-a întâlnit cu specialiștii români care lucrează în cadrul companiei. Joi, 15 septembrie, demnitarul român a vizitat companiile Rafael Advanced Defense Systems ce activează în domeniul aerospațial și de apărare și Elbit Systems, o companie din industria de apărare cu investiții importante în România”, se arată într-un comunicat MApN.

SURSA FOTO: Wikipedia

                                                                                                                Adina Silav