10.2 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 5:43

Reuters: Victoria Nuland va deveni numărul 3 în Departamentul de Stat al SUA

spot_img

Joe Biden, președintele-ales al SUA, o va numi pe Victoria Nuland în funcția de subsecretar de stat pentru probleme politice, adică a treia funcție din Departamentul de Stat al SUA, potrivit agenției Reuters.

Nuland este un fost diplomat de carieră, care a mai îndeplinit rolurile de trimis special pentru Europa, ambasador la NATO și purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. În perioada 2013-2015, Victoria Nuland a vizitat de mai multe ori România și a lansat mesaje explicite împotriva tentativelor guvernelor USL/PSD de a face modificări legislative în domeniul Justiției, sprijinind implicit pozițiile fostului președinte Traian Băsescu și ale lui Klaus Iohannis.

Reuters mai transmite că Wendy Sherman, care a fost subsecretar de stat pentru probleme politice în prima administrație a lui Barack Obama, va fi secretar de stat adjunct, adică numărul doi din diplomația SUA. Cele două vor lucra sub coordonarea lui Antony Blinken, viitorul secretar de stat din administrația Biden.

Victoria Nuland a fost în centrul unui scandal în 2012, când, în calitate de Secretar de Stat adjunct american pentru Europa, a fost obligată să își ceară scuze, după scurgerea în presă a unei convorbiri telefonice în care a spus ”Fuck the EU”.