3.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 5:29
No menu items!

Biserica Greciei a ținut slujbele de Bobotează în ciuda interdicțiilor. VIDEO

spot_img

Biserica din Grecia a ținut slujba Bobotezei fără să respecte regulile de prevenție privind COVID, cu toate că premierul  Kyriakos Mitsotakis le-a cerut insistent înalților prelați să respcte regulile. â

Guvernul grec a înăsprit restricțiile anti-COVID în privința slujbelor, în perioada 3-10 ianuarie, motivul invocat fiind limitarea răspândirii coronavirusului înaintea redeschiderii școlilor.

“Ordonăm tuturor bisericilor să rămână deschise de Bobotează”, a declarat episcopul Anthinagoras, purtător de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, pentru televiziunea publică ERT. El a mai spus că dispoziţia va fi aplicată chiar dacă Poliţia va interveni pentru a disipa mulţimile de credincioşi.

Ca răspuns, un oficial guvernamental a declarat că legile de blocare se aplică tuturor în mod egal. “Sperăm că Biserica va realiza urgența momentului pentru societate, așa cum a făcut până acum în mod responsabil”, a spus oficialul.

„De-a lungul tuturor etapelor pandemiei coronavirusului, guvernul a fost în continuă consultare cu Biserica Greciei în materie de liturghie, cu privire la sănătatea publică și credința oamenilor”.

„Sfântul Sinod arată că nu este de acord cu noile măsuri (…), dar legea nu poate fi aplicată la nevoie, astfel încât oricine nu este de acord să o poată ocoli. Dincolo de o simplă obligație, punerea în aplicare a măsurilor preventive este, de asemenea, un act de solidaritate și responsabilitate socială, de către noi toți ”, au concluzionat ei.

Grecia a înăsprit restricţiile pe 2 ianuarie, anulând relaxările adoptate pentru Crăciun şi Anul Nou, după ce numărul de infectări cu noul coronavirus a început din nou să crească. Potrivit noilor dispoziţii, sărbătoarea Bobotezei va putea fi celebrată în Grecia doar în biserici închise, la care vor putea să participe preoţii şi paracliserii, dar în absenţa credincioşilor.

 

Reprezentanţii bisericii au acceptat ca în acest an credincioşii să nu mai sară în apele porturilor elene, aşa cum se întâmplă în mod tradiţional de Bobotează, dar nu acceptă închiderea lăcașurilor de cult. Cu toate acestea, potrivit imaginilor publicate pe internet de agențiile de presă din Grecia, acest lucru a fost încălcat.

Tradiţional, preoţii din Grecia aruncă în apă o Cruce Sfântă pentru a sărbători astfel botezul lui Iisus, iar sute de oameni sar în apele porturilor sau ale unor râuri şi lacuri încercând să o recupereze. Se spune că prima persoană care o ridică din apă va avea şanse mai mari de a beneficia de sănătate şi de bucurie în noul an.