10.2 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 3:56
No menu items!

Restaurantele din zona de promenadă Piaţa Alba Iulia din Capitală, luate la puricat: amenzi în valoare de 120.000 de lei, şase avertismente şi oprirea temporară a prestării de servicii

spot_img

Amenzi contravenţionale în valoare de 120.000 de lei, şase avertismente şi oprirea temporară a prestării de servicii sunt măsurile pe care inspectorii de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov le-au aplicat unor operatori economici ce activau zona comercială Piaţa Alba Iulia din Capitală, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), transmis vineri AGERPRES, inspectorii au verificat modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu în cazul a 15 operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în zona comercială Piaţa Alba Iulia (Bulevardul Decebal, Bulevardul Burebista), în domeniul alimentaţiei publice.

Operatorii economici sancţionaţi au fost: RTH Premium Services SRL (Restaurant ZEZ), Delicatese Decebal VIP SRL (XO Lounge), Kamberoglu SRL (Restaurant Cigeristan), Lollypop Bar SRL (Restaurant Lollypop), Pad Thai Asia SRL (Restaurant Pad Thai), Galex Impex SRL (Cofetăria Casa Lica), Calitatea SRL (Pink Cafe&Lounge), Loka Lounge SRL (Restaurant Loka), Plus Trans Internaţional SRL (Restaurant Traffic), Duman Oriental Business SRL (Restaurant Duman), Diversity Store SRL (Restaurant Tress Lounge), Gatto Cafe SRL (Restaurant Gatto Lounge), Anuka Caffe SRL (Restaurant Mon Chere) şi Arogant Lounge SRL (Restaurant Arogant).

În urma controalelor efectuate, abaterile constatate de comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov s-au referit la: utilizarea la preparare a unor produse cu data durabilităţii minimala depăşită; folosirea unor materii prime şi produse finite congelate şi refrigerate fără elemente de identificare sau cu ambalate cu dublă etichetare; ingredientele alergene menţionate în lista meniu nu sunt evidenţiate distinct la fiecare preparat individual, în unele cazuri, chiar lipsa menţionării lor; unele ingrediente din listele meniu sunt înlocuite, în preparate, în realitate, cu produse de o calitate inferioară; folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu rugină, chedere rupte, cu ventilatoare cu acumulări de praf; folosirea unor agregate de bucătărie (hotă/plită etc.) cu grăsime arsă; folosirea bureţilor de sârmă şi a ustensilelor de bucătărie depreciate, rupte; schimbarea stării termice a produselor şi preparatelor, care sunt depozitate la temperaturi de -18 grade Celsius, deşi conform menţiunilor de pe etichetă condiţiile de păstrare sunt prevăzute la 0-4 grade Celsius sau depozitarea unor preparate calde în agregate frigorifice.

De asemenea, s-a constatat existenţa pereţilor cu plăci de faianţă crăpate sau lipsa tavanului neigienizat, cu praf, pânze de păianjen, pete de fum, iar la nivelul tubulaturii cu praf şi grăsime, a pavimentului cu acumulare de impurităţi, expunerea spre vânzare către consumatorul final a unor preparate care nu au menţionat faptul că provin din produs congelat şi colectarea reziduală realizată în recipiente de plastic fără capac.

La finalul verificărilor au fost aplicate diferite sancţiuni, după cum urmează: amenzi contravenţionale în valoare totală de 120.000 lei; şase avertismente; oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru cinci operatori economici.

Acţiunile de control s-au desfăşurat în cadrul programului Academia Comisarilor, care vizează specializarea prin acţiuni tematice dedicate, a celor mai tineri comisari ai ANPC.

D.Constantin