17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 21:43
No menu items!

Consiliu informal Justiție și Afaceri Interne la sfârșitul lunii. Suedia a invitat România la discuții

spot_img

Președinția suedeză a UE organizează, în perioada 25 -27 ianuarie, la Stockholm, o reuniune informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), potrivit calendarului oficial al UE.

Consiliul JAI e formatul UE în care miniștrii de Justiție și Afaceri Interne din cele 27 de state membre decis inclusiv oextindere a spațiului Schengen.

La Consiliul JAI din 8 decembrie 2022, Austria s-a opus aderării României, iar Olanda a votat împotriva aderării Bulgariei. România și Bulgaria puteau adera, însă, doar împreună, iar un vot negativ dat unuia dintre cele două state avea consecințe și asupra aderării celuilalt stat. 

Evident, reuniunea informală de la Stockholm este importantă, dar implică doar discuții privind prioritățile pentru următoarele 6 luni, nu și o eventuală decizie. 

Suedia a preluat, de la începutul până la mijlocul acestui an, președinția Consiliului Uniunii Europene, de la Republica Cehă. Printre prioritățile anunțate de Suedia se află, însă, doar cele legate de schimbările climatice și războiul din Ucraina, nu și aderarea la spațiul Schengen a unor noi state, precum România și Bulgaria.

Raluca Dan