3.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 14:02
No menu items!

Republica Moldova instituie stare de urgență din cauza lipsei de gaze

spot_img

Starea de urgență urmează să fie instituită în Republica Moldova, ca urmare a eșecului negocierilor cu Gazprom, în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea concernului rus, a anunțat, vineri, premierul Natalia Gavriliță .

Parlamentul s-a întrunit în ședință pentru a institui starea de urgență în Republica Moldova, la solicitarea Executivului.

Premierul Natalia Gavriliță susține că deficitul de gaz pe piața internă este de 16 milioane de metri cubi, iar presiunea în țevi e la limita critică, scrie Agora.md.

„Ieri la Moscova, în urma negocierilor privind livrarea de gaze naturale, situația s-a mișcat din loc, dar nu avem încă o certitudine.
 
Gazprom nu se ține de cuvânt, nu furnizează volumul necesar de gaze naturale.
 
Am decis să achiziționăm gaze naturale din alte surse, dar pentru realizarea unui plan de acțiuni este necesar să asigurăm anumite condiții.
 
Astăzi la ședința Comisiei Situații Excepționale se va solicita instituirea stării de urgență în țară”, a declarat Gavrilița.
 
Potrivit acesteia, situația de urgență e necesara ca să fie oferite surse necesare din bugetul de stat companiei Energocom, care va cumpăra gaz la preț de piață.
 
„Parlamentul va sprijini acest demers”, afirma vicepreședintele Legislativului, Mihai Popșoi.