-1.4 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 23:03
No menu items!

Ministrul Sănătății, despre suspendarea contractului de muncă al angajaților nevaccinați. În ce condiții se va face

spot_img

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că angajații, care nu vor să se vaccineze și epuizează cele 15 teste, s-ar putea alege cu contractul de muncă suspendat temporar.

Alexandru Rafila a vorbit, luni seară, la România TV, despre ultimele discuţii din coaliţie pe tema certificatului verde, precizând că liberalii nu doresc includerea în certificat a testelor antigen.

”Este o dezbatere legată de numărul de teste gratuite. Important este ca acest certificat să includa toate variantele, testarea, vaccinarea sau trecerea prin boala. Am vazut că în unele state este valabila testarea 48 sau 72 de ore. Sigur, nu cu orice fel de test, dar exista o listă consistentă de teste la nivel european. Dacă ar fi acceptat doar testul PCR nu ar fi drept, pentru ca medicul de familie nu are posibilitatea aceasta. Trebuie să găsim un mecanism de asigurare a acestor teste gratuite”, a declarat Rafila.

Potrivit acestuia, în viitoarea lege trebuie obligatoriu prevăzut un anumit număr de teste suportate de către stat pentru că, de exemplu, dacă toţi angajaţii vizaţi de lege ar decide să se vaccineze în aceeaşi zi, acest lucru nu ar fi posibil, fiind necesară perioadă de timp.

Rafila a explicat că PSD a propus să existe 11 teste gratuite pe lună, deoarece sunt 22 de zile lucrătoare într-o lună, iar un test antigen are valabilitate de 48 de ore.

O altă propunere făcută partenerilor de coaliţie a fost să existe 15 teste gratuite, însă discuţia nu a avansat deocamdată.

Întrebat de ce insistă PNL ca angajaţii să se testeze pe banii lor, ministrul a explicat: ”Motivaţia este legată de faptul că, în lipsa testării  (…) persoanele vor fi îndemnate să se vaccineze mai repede. Eu cred că oamenii se vor vaccina oricum pentru că ideea că te testezi din două în două zile nu cred că este…”.

În privința modului de aplicare a certificatului verde pentru angajaţi, ministrul Sănătății a precizat că persoanele care nu vor să se vaccineze și au epuizat cele 15 teste se vor alege cu contractul de muncă supendat temporar.

„Noi nu am introdus o desfacere a contractului de muncă, dar a existat o suspendare și rămâne să găsim o varianta aplicabilă cu Ministerul Muncii. Dar acest certificat nu este definitiv, ci temporar, pâna la o incidență de sub 1 la mie, cum avem în momentul de fata. Pentru cine nu vrea să se vaccineze și a epuizat cele 15 teste, i se supendă temporar contractul de muncă. Dincolo de problemele de constituționalitate, dacă nu facem nimic când începe să fie o situație majoră de criză de sănătate publică, vom număra iar sute de decese în fiecare zi”, a spus Rafila.

Coaliţia a discutat din nou luni forma proiectului de lege privind certificatul verde, între liberali şi social-democraţi existând divergenţe pe acest subiect.

                                                                                                                  Adina Silav