2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 21:42
No menu items!

Proteste la Atena. Refugiații nu vor acordul UE-Turcia

spot_img

Aproximativ 1.500 de migranţi şi refugiaţi cărora li s-au alăturat susţinători greci au mărşăluit miercuri seara către sediul Delegaţiei Comisiei Europene, în centrul Atenei, în semn de protest faţă de Acordul UE-Turcia care urmează să intre în vigoare de luni.

Migranţi din Siria, Afganistan şi alte ţări au scandat “deschideţi frontierele” şi “suntem refugiaţi” în timp ce treceau prin dreptul Parlamentului către sediul UE, într-un miting care s-a încheiat paşnic.

Peste 50.000 de migranţi sunt blocaţi în Grecia în urma introducerii unor restricţii şi închiderii frontierelor de către Austria şi ţări de pe ruta din Balcani.

Migranţii care au ajuns în Grecia după 20 martie sunt deţinuţi pe insule şi urmează să fie trimişi înapoi în Turcia începând de luni.

Sute de migranţi şi refugiaţi au sosit pe insulele greceşti, după mai multe zile în care numărul acestora scăzuse, în pofida Acordului UE-Turcia care prevede ca nou-sosiţii să fie trimişi înapoi pe teritoriul turc.

În total 766 de persoane au sosit pe insulele Lesbos, Samos, Chios şi Kos de marţi şi până miercuri, de trei ori mai mulţi decât în zilele anterioare, în care condiţiile meteorologice au fost mai aspre, a anunţat Guvernul elen.

Această creştere a fost anunţată la o zi după ce UE nota că numărul nou-sosiţilor a scăzut brusc săptămâna trecută.

În baza acordului Ankara urmează să oprească migranţii să ajungă în Europa şi să primească înapoi, din Grecia, persoane care nu se califică pentru a obţine azil în Uniune.