16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 18:58
No menu items!

Protest în fața unei școli din București după ce un copil ar fi fost violat de două ori în toaletă

spot_img

Mai mulți părinți protestează în fața Școlii „Nicolae Titulescu” din București după ce în spațiul public au apărut informații despre un elev din clasele primare care a fost agresat de colegi mai mari.

Părinții spun că se tem să își mai lase copiii la ore și așteaptă, urgent, răspunsuri din partea directoarei școlii, după ce părinții unui băiețel care are acum 10 ani au reclamat că acesta a fost violat de două ori în toaleta școlii.

În primul caz, presupusul violator avea numai 11 ani, iar victima 8 ani.

Dosarul s-a clasat, însă, pentru că violatorul era prea mic pentru a răspunde penal, scrie sursa citată, adăugând că cei din conducerea unității de învățământ ar fi mușamalizat totul în exterior, iar în școală, victima a devenit ținta bullying-ului, arată Antena 3 CNN.

Băiatul a ajuns să fie violat a doua oară, a spus mama acestuia, la un an și câteva luni distanță de prima agresiune. „A fost violat de două ori! De două ori, nu o dată! De două ori! Prima dată avea 8 ani când a fost abuzat. Era clasa zero. S-a întâmplat în toaleta școlii, la parter. Copilul mi-a zis că la toaletă nu era zăvor”, a declarat mama copilului.

Ce spune conducerea școlii

După ce în spațiul public s-a aflat despre acest caz, școala „Nicolae Titulescu” a reacționat cu un comunicat în care spune că a pus la dispoziția organelor abilitate toate informațiile necesare și a desfășurat anchete interne.

„Când ne-a fost sesizată posibilitatea comiterii de abuz asupra unui elev, de către un alt elev al școlii, am pus la dispoziția organelor abilitate, din prima clipă, absolut toate informațiile necesare clarificării situației. Din perspectiva instituției noastre si a prerogativelor legale ce ne revin, am desfășurat, în egală măsură, anchete interne, în spiritul unei maxime transparențe si dorinței sincere de a clarifica toate aspectele.

În cadrul procedurii judiciare, primul dosar a fost clasat, în anul 2022. Ulterior, o altă plângere la organele abilitate, cu privire la același elev, a condus la deschiderea unui alt dosar, care este în curs de desfășurare.

Menționăm că din considerente legale și procedurale, cât și pentru a proteja intimitatea elevilor potențial implicați, până la concluziile oficiale ale unei anchete, am considerat oportun să existe discreție cu privire la caz, neasumând riscul traumatizării psiho-emoționale sau excluziunii pentru vreun copil înscris la școala noastră”, a transmis școala într-un comunicat.

Inspectorii școlari: „Ne-am autosesizat”

Mai mulți reprezentanți ai Ministerului Educației și Inspectoratului Școlar București, printre care secretarul de stat Sorin Ion și inspectorul general de la Inspectoratul Școlar București, au ajuns, luni, la Școala Nicolae Titulescu.

Sorin Ion a precizat că Parchetul a decis clasarea privind unul dintre cazurile de abuz sexual petrecut în interiorul școlii, iar cea de-a doua acuzație formulată de părinții copilului agresat se află în cercetare în prezent.

„Prin urmare, este foarte dificil să ne pronunțăm pe lucruri care se întâmplă în acest moment. Pe de altă parte, discuția cu părinții prezenți aici evident că nu poate avea loc pe trotuar și nu facem cercetări în stradă. Dacă își deleagă niște reprezentanți să intre în școală, atunci cu plăcere se va sta de vorbă cu ei, altfel, realist, este imposibil să se stea de vorbă”, a spus acesta, referitor la faptul că directoarea școlii s-a baricadat în instituție și refuză să iasă să discute cu părinții, pe motiv că aceștia nu și-au ales reprezentanți cu care să aibă un dialog.

Inspectorul școlar sosit în control a fost întrebat de jurnaliști dacă Inspectoratul a fost sesizat de către școală cu privire la incidentele petrecute în instituția de învățământ și a precizat că școala nu a făcut nicio sesizare.

„Ne-am autosesizat în urma reportajului, vineri, și în această dimineață am format o echipă de control care va analiza.

Școala nu a făcut o sesizare la poliție. A făcut părintele și părintele primește răspunsul personal, nu primește unitatea de învățământ acel răspuns. Școala nu a fost informată și atunci…Vom face cercetările de rigoare și vă vom da un punct de vedere în urma…”, a declarat acesta.

                                                                                                    Adina Bucur Silav