16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 18:49
No menu items!

Parchetul European a deschis 215 dosare pentru fraude în România. Prejudiciul, de 1,8 miliarde euro

spot_img

Parchetul European (EPPO), instituție condusă de Laura Codruța Kovesi, a deschis în 2023 în România 215 dosare legate de fraudarea fondurilor europene, cu prejudiciu total estimat la 1,87 miliarde euro, potrivit raportului oficial. 

29 de persoane au fost deja inculpate în România în dosarele realizate de EPPO, iar în 7 dosare s-au înregistrat proceduri simplificate, în care inculpații și-au recunoscut vina.

Procurorii europeni au primit 331 de sesizări de la parchetele naționale, 20 de la persoane/firme, 15 de la diferite instituții europene, iar o sesizare a fost din oficiu.

EPPO a înregistrat deja 7 condamnări definitive în România și nu are nici o achitare.

Cele mai multe dosare privesc fraude cu fondurile destinate dezvoltării regionale, urmate de fraudele cu proiecte din agricultură și fondurile PNRR.

Procurorul șef EPPO, Laura Codruța Kovesi, declarare la sfârșitul săptămânii trecute, că nivelul de detectare a fraudelor este foarte scăzut în România. „Este ciudat că deschidem o investigație în Italia sau în Germania și vedem că se întâmplă ceva în România. Bineînțeles că noi imediat anunțăm colegii din România, dar mă întreb cum de autoritățile din România nu văd că se întâmplă ceva acolo”, spunea Kovesi.

                                                                                                      Adina Bucur Silav