20.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 20:21

Proiect de lege: Uniforma, obligatorie în tot învăţământul, de stat şi privat

spot_img

Un grup de deputaţi PSD a depus o iniţiativă legislativă care stipulează ca toţi elevii din învăţământul preşcolar şi preuniversitar, de stat şi privat să fie obligaţi să poarte uniforme.

Proiectul de lege modifică Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ.

Potrivit iniţiativei, modelele uniformelor şi semnele distinctive se stabilesc de către Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ împreună cu Consiliile profesorale, cu acordul Consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor. Pentru copiii care provin din familii cu venituri reduse, se pot acorda, la cerere, burse de ajutor social pentru achiziţionarea acestor uniforme.

În expunerea de motive, se argumentează că obligativitatea purtării uniformei ar conduce la prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli, la impunerea “unei anumite discipline, respect şi bun gust”, la evitarea ”discriminării dintre elevii săraci şi cei care provin din familii înstărite”, la promovarea egalităţii de şanse şi la “menţinerea decenţei, evitându-se situaţiile în care fetiţele care poartă fuste scurte atrag privirile băieţilor din clasă sau din şcoală”.

Proiectul a fost înaintat conducerii Camerei Deputaţilor, fiind semnat de 14 aleşi. Senatul este prima cameră sesizată.