12.7 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 18:33

Teroriști arestați la Bruxelles. Plănuiau să comită atentate de Revelion

spot_img

Două persoane suspectate că plănuiau să comită atentate la Bruxelles de Revelion au fost arestate de autorităţile belgiene, în urma unei operaţiuni antiteroriste, relatează radioteleviziunea belgiană RTBF.

Potrivit jurnaliștilor belgieni, mai multe percheziţii şi arestări au avut loc duminică şi luni la Bruxelles, în Brabant şi în regiunea Liege, la cererea unui judecător de instrucţie din capitala Belgiei, specializat pe probleme de terorism.

În total, şase persoane au fost reţinute în cadrul anchetei, dar doar doi suspecţi au fost în final plasaţi sub mandate de arestare, celelalte patru persoane fiind eliberate după audieri.

Cei doi indivizi arestaţi sunt inculpaţi pentru apartenenţă la o grupare teroristă şi ameninţare cu atentate. Unul dintre ei este bănuit că era atât liderul unei celule teroriste, cât şi recrutor.

Potrivit informaţiilor obţinute de RTBF, gruparea intenţiona să comită atentate în Belgia vizând locuri emblematice din Bruxelles şi poliţia, cu ocazia sărbătorilor de Revelion. Parchetul federal a confirmat aceste informaţii, menţionând “ameninţări serioase cu atentate”.

Obiectele confiscate în timpul percheziţiilor, în special material informatic, ţinute militare de antrenament şi material de propagandă pentru Statul Islamic, sunt în curs de examinare. Nu au fost descoperite arme sau explozibili“, a precizat Parchetul într-un comunicat.

Ziarele trustului Mediahuis au relatat despre “ameninţări concrete” vizând comisariatul general din apropierea pieţei centrale din Bruxelles. Parchetul nu a confirmat însă această informaţie.

În urma acestor evenimente, nivelul de alertă pentru comisariatele de poliţie din Bruxelles a fost ridicat de la 2 la 3.

Acest complot nu are nicio legătură cu atentatele de la Paris din 13 noiembrie, a subliniat Parchetul federal, responsabil de dosare de terorism, care a preluat cazul deschis iniţial de Parchetul din Bruxelles.