-3.8 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 4:34
No menu items!

Procurorul lui Dragnea, Alexandra Lăncrănjan, scapă de ancheta disciplinară

spot_img

Inspecția Judiciară a clasat sesizarea privind participarea procurorului DNA Alexandra Lăncrănjan (cea care instrumentează dosarul “Teldrum”) la o reuniune cu caracter politic. Concluzia inspectorului de caz a fost aceea că nu există abatere disciplinară. Inspectorul-şef al instituţiei a avut, însă, o opinie diferită, dar, potrivit legii, nu poate desființa decizia de clasare. 

A existat o diferenţă de opinie între inspectorul de caz şi inspectorul-şef care, potrivit legii, este chemat să avizeze lucrarea. Inspectorul de caz a apreciat că nu există indicii cu privire la existenţa unei abateri disciplinare, reţinând, printre altele, că doamna procuror Lăncrănjan nu a participat la această conferinţă în calitate de procuror al DNA. Dimpotrivă, inspectorul-şef a apreciat că aceste indicii există, explicând pe larg, în nota pe care a ataşat-o la rezoluţie, punctul său de vedere. Puţini ştiu însă că inspectorul-şef, la momentul actual, conform legii, nu are posibilitatea să desfiinţeze rezoluţiile de clasare date de către inspectorul judiciar în faza verificărilor prealabile. (…) Concluzia e că nu există vreo abatere disciplinară care i se poate imputa doamnei procuror”, a declarat, Gheorghe Stan, inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, citat de Mediafax. 

Inspecția Judiciară anunța pe 23 februarie că s-a autosesizat şi a declanşat cercetări prealabile faţă de procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan după ce, la începutul lunii februarie, site-ul “Lumea Justiţiei” a dezvăluit că aceasta a participat la recepții cu politicieni. 

“Vă confirmăm faptul că pe rolul Inspecţiei Judiciare există o lucrare vizând activitatea sau conduita doamnei Lăncrănjan Alexandra – procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie –Structura Centrală”, transmiteau atunci reprezentanții IJ. Aceștia invocau trei articole din Statutul magistratului pentru declanșarea verificării privind-o pe Lăncrănjan. 

Potrivit articolului 97 litera d din Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor, constituie abatere disciplinară: “desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

Conform articolului 96 din același act normativ,  “judecătorii şi procurorii răspund disciplinar pentru abaterile de la îndatoririle de serviciu, precum şi pentru faptele care afectează prestigiul justiţiei“.

Iar articolul 89 prevede la alineatul (1) din Statutul magistraților prevede: “Magistraţii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în profesie şi în societate“. 

Alexandra Lăncrănjan este procuroarea care instrumentează dosarul “Tel Drum”. Ea l-a pus sub acuzare pe liderul PSD Liviu Dragnea pentru 5 infracţiuni: abuz în serviciu, fraudă cu fonduri europene şi constituire a unui grup infracţional organizat. Prejudiciul se ridică la aproape 30 de milioane de euro. Pentru recuperarea pagubei, în eventualitatea unei sentinţe de condamnare, procurorarea a pus sechestru pe averea liderului PSD, a acționarilor Tel Drum şi pe bunurile companiei. Procuroarea activează în DNA de la începutul anului trecut şi a fost liderul unui ONG cu preocupări în zona Justiţiei şi a anticorupţiei, Liderjust.

R.D.