3 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 2:25
No menu items!

Procuroarea lui Dragnea, Alexandra Lăncrănjan, cercetată de Inspecția Judiciară

spot_img

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi a declanşat cercetări prealabile faţă de procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan după ce, la începutul lunii februarie, site-ul “Lumea Justiţiei” a dezvăluit că aceasta a participat la recepții cu politicieni. 

Inspecţia a răspuns a confirmat ancheta prealabilă, declanşată prin autoseizare, împotriva procuroarei DNA.

“Vă confirmăm faptul că pe rolul Inspecţiei Judiciare există o lucrare vizând activitatea sau conduita doamnei Lăncrănjan Alexandra – procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie –Structura Centrală”, a comunicat, vineri, Inspecţia Judiciară, citată de romaniacurata.ro.  

Potrivit articolului 97 litera d din Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor, constituie abatere disciplinară: “desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

Conform articolului 96 din același act normativ,  “judecătorii şi procurorii răspund disciplinar pentru abaterile de la îndatoririle de serviciu, precum şi pentru faptele care afectează prestigiul justiţiei“.

Iar articolul 89 prevede la alineatul (1) din Statutul magistraților prevede: “Magistraţii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în profesie şi în societate“. 

Alexandra Lăncrănjan este procuroarea care instrumentează dosarul “Tel Drum”. Ea l-a pus sub acuzare pe liderul PSD Liviu Dragnea pentru 5 infracţiuni: abuz în serviciu, fraudă cu fonduri europene şi constituire a unui grup infracţional organizat. Prejudiciul se ridică la aproape 30 de milioane de euro. Pentru recuperarea pagubei, în eventualitatea unei sentinţe de condamnare, procurorarea a pus sechestru pe averea liderului PSD, a acționarilor Tel Drum şi pe bunurile companiei. Procuroarea activează în DNA de la începutul anului trecut şi a fost liderul unui ONG cu preocupări în zona Justiţiei şi a anticorupţiei, Liderjust.