30.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 21:08
No menu items!

Procurori și polițiști de la DNA, acuzați de abuzuri

spot_img

Mai mulți procurori și polițiști de la DNA sunt acuzați de abuzuri într-un memoriu depus la Ministerul Justiţiei, CSM şi Parchetul General. Preşedintele Fundaţiei EurHONEST, Florin Ghiulbenghian, susţine că mai multe dosare deschise după diverse denunţuri au fost clasate ilegal. În dosarele menţionate erau vizaţi, printre alţii, fostul premier Sorin Grindeanu, judecătorul Lucian Netejoru, şeful Inspecţiei Judiciare, şi Alexandra Carmen Lăncrănjan, procuroarea care instrumentează dosarul Tel Drum.

În memoriul depus, Ghiulbenghian susține că a formulat mai multe denunţuri la DNA în cursul ultimilor ani, atât în nume propriu cât şi împreună cu denunţători care aveau cunoştinţă directă de faptele descrise, dar a constatat că „o parte a respectivelor denunţuri au primit soluţii de clasare, toate ordonanţele de clasare fiind semnate de numitul Popovici Gheorghe, procuror şef secţie la Secţia de Combatere a Corupţiei din DNA, în ciuda probelor extrem de solide existente şi cu ignorarea totală a activităţii de cercetare penală”. „O altă parte a repectivelor denunţuri sunt ţinute “la sertar” sau se încearcă clasarea lor, pentru protejarea de justa pedeapsa a făptuitorilor implicaţi în ele, aceştia fiind magistraţi, ofiţeri şi generali SRI sau înalţi funcţionari ai Statului Român”, mai susține Ghiulbenghian.

Acesta inserează în memoriu o listă cu denunțurile la care face referie:

  • Plângerea penală din 27.06.2017 referitoare la infracţiuni comise de Grindeanu Sorin, generalul SRI Statescu Gabriel şi administratorii firmei RCS-RDS S.A. În urma audierilor de săptămâna trecută (înregistrate pe suport audio-video) a rezultat clar intenţia procurorului de caz şi a ofiţerului de poliţie judiciară de a evita tragerea la răspunderea penală a vinovaţilor, prin prezentarea trunchiată a prevederilor legale specifice în caz.
  • Plângere penală din data de 07.11.2017 referitoare la infracţiuni comise de Netejoru Lucian, inspector-sef al Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii, Bălănescu Ninel Radu, Preşedinte al Asociaţiei Marea Loja Naţionale din România – MLNR, Tohăneanu Viorel Cătălin, Secretar General (Mare Secretar) al Asociaţiei Marea Lojă Naţională din România – MLNR, Galeş Ovidiu Gabriel, Director Juridic (Mare Orator) al Asociaţiei Marea Lojă Naţională din România – MLNR, actualmente detaşat ca Secretar General la Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Ionescu Tonel, consilier juridic în cadrul Asociaţiei Marea Lojă Naţională din România – MLNR. Respectiva plângere a fost clasată de numitul Popovici Gheorghe, procuror şef secţie la Secţia de Combatere a Corupţiei din DNA, prin Ordonanţa de clasare din data de 15.11.2017, fără o minimă cercetare şi în pofida dovezilor clare care impuneau redeschiderea dosarului penal.
  • Denunţul din data de 28.11.2016 al lui Sebastian Dobrescu referitor la numitul Stoica Cristian, acelaşi “Cristi” care apare în înregistrările găsite în calculatorul procurorului DNA Mihaela Iorga-Mora ca fiind persoana care l-a pus în legătură cu inculpatului Walter Florian. Respectivul denunţ a fost făcut în urma unei discuţii cu numitul Popovici Gheorghe, procuror şef secţie la Secţia de Combatere a Corupţiei din DNA, în baza discuţiei urmând a mai fi audiaţi cel puţin 2 martori care să coroboreze denunţul şi să permită extinderea cercetărilor în vederea identificării angajaţilor DNA care comunicau date confidenţiale din dosare în curs de umarire şi care solicitau sume importante în vederea influenţaţii cercetării penale. Respectiva plângere a fost clasată de numitul Popovici Gheorghe, procuror şef secţie la Secţia de Combatere a Corupţiei din DNA, prin Ordonanţa de clasare din data de 19.10.2017, fără o minimă cercetare, fără audierea martorilor suplimentari şi în pofida dovezilor clare care impuneau deschiderea dosarului penal.
  • Plângere penală din data de 13.09.2016 referitoare la infracţiuni comise de Titus Low, administrator al S.C. Siemens S.R.L., Costache Cătălin George, administrator al S.C. Siemens S.R.L., Lăncrăjan Carmen Alexandra, fost procuror cu delegaţie în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în prezent procuror în cadrul DNA Bucureşti, Solomon Nicolae, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în prezent membru CSM, Georgescu Bogdan, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Conform celor communicate de numitul Popovici Gheorghe, respectivă plângere a fost conexata la un dosar penal aflat în lucru la DNA încă din anul 2015 şi în care ni s-a comunicat că era incepuat urmărirea penală asupra lui Lăncrăjan Carmen Alexandra. În ciuda acestei situaţii, numită Lăncrăjan Carmen Alexandra este admisă ca procuror în cadul DNA şi devine colega chiar cu procurorii care o cercetau penal, cu toate că numitul Popovici Gheorghe avea cunoştinţă directă de situaţia concretă, precum şi de infracţiunile deoebit de grave comise de numită Lăncrăjan Carmen Alexandra în anchete penale.
  • Plângerea penală din data de 08.03.2016 referitoare la numiţii Gheorghe Mihai, prim-procuror, Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov şi Gheorghe Brîndușa-Elena, judecătoare, Tribunalul Bucureşti. Conform celor communicate de numitul Popovici Gheorghe, respectiva plângere a fost conexata la alte plângeri penale aflate pe rolul DNA şi s-ar fi emis ordonată de începere a urmăririi penale. În ciuda simplităţii evidente a cazului şi a începerii urmăririi penale, nici până astăzi numitul Popovici Gheorghe nu a solicitat suspendarea din funcţie a celor doi magistraţi infractori.

Andrei Tudor