14 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 18:26

Procentul anual de achitări al DNA, de 15 ori mai mare decât în Franța

spot_img

Procentul de achitări al dosarelor trimise în judecată de Direcția Națională Anticorupție este uriaș, în comparație cu cel înregistrat în cauzele de corupție din Franța, țara care a inspirat sistemul de drept de la noi.

Jurnalista Sorina Matei a dezvăluit, vineri seara, la B1Tv, un document oficial al DNA, legat de procentul de achitări înregistrat de această structură. Procentul de achitări de la DNA, structura centrală și structurile teritoriale, a ajuns la un nivel dezastruos, de până la 78%, la Alba.

Spre comparație, rata de achitări pe întreaga Românie (restul celor câteva sute de parchete) este în medie de 1% pe an, scrie luju.ro. În Franța, media anuală a achitărilor pe fapte de corupție este de 1%. La DNA, media ultimilor ani este de 15%. Paradoxal, rata achitărilor raportate anual oficial, la bilanțurile triumfaliste a acestui parchet, depășește puțin 10%, în loc de peste 15% real, pentru că se apelează la o inginerie statistică: achitările nu se raportează la numărul de condamnați, cum face Ministerului Public, ci la numărul de inculpați trimiși în judecată. Practic, dacă se crește artificial numărul de incupați trimiși în judecată în ultimul an, rata achitărilor raportate la bilanțul pe anul respectiv scade.

Andrei Tudor