9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 0:31
No menu items!

Problemele din justiţie ne ţin departe de Schengen

spot_img

Gunther Krichbaum, din partea Uniunii Creştin-Democrate, preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Camera inferioară a parlamentului german, a afirmat că România şi Bulgaria au îndeplinit criteriile tehnice de intrare în Schengen, dar cât timp există probleme în Justiţie, aceste criterii nu sunt suficiente.

Conform postului de radio RFI, Krichbaum precizează că aderarea României şi Bulgariei la Schengen este un proiect care trebuie continuat.

Politicianul german consideră că turbulenţele politice din România au jucat un rol important în amânarea deciziei de aderare la spaţiul de liberă circulaţie.

„Sigur că nu a fost un factor favorabil (criza politică, n.r.), ci dimpotrivă. În interiorul UE trebuie ca principiile statului de drept să fie respectate, la fel şi marile succese ale construcţiei europene precum libertatea şi democraţia. Intervenţia Comisiei Europene a fost una corectă, cu precădere atitudinea intransigentă a preşedintelui (Barroso, n.r.) pentru că aici nu e vorba de imixtiunea în treburile interne ale unei ţări”, susţine Krichbaum.

Politicianul german afirmă că lucrurile trebuie să se liniştească. „Cred că acesta va fi cazul, cel târziu după alegerile din decembrie. Cum va arăta un guvern atunci, nu putem prevedea. Dar important va fi ca acest raport de coabitare, care are o istorie mult mai bogată în Franţa, să fie regula de bază a vieţii politice. Pentru că toţi politicienii poartă răspunderea acestei ţări”, susţine Krichbaum

Politicianul german, coleg de partid cu  cancelarul german Angela Merkel, a fost unul dintre cei mai vocali politicieni străini care au criticat evenimentele politice care au avut loc în această vară la Bucureşti susţinând că în întregime comportamentul politicienilor majorităţii parlamentare “a adus daune reputaţiei României”.