1.1 C
București
luni, 11 decembrie 2023 - 2:02
No menu items!

Laszlo Tokes vrea descentralizarea României

spot_img

Laszlo Tokes, liderul PPMT,  vrea o descentralizare a României, care să aibă drept rezultat final un sistem de federalism. De asemenea, Tokes doreşte ca banii aferenţi Premiului Nobel pentru Pace, acordat recent Uniunii Europene, să fie folosiţi pentru problemele minorităţilor.

„Avem nevoie de o Europă care a fost distinsă cu Premiul Nobel. Cred că PPE are o contribuţie importantă în această distincţie. Daţi-mi voie să adaug că şi minorităţile au contribuţia lor esenţială în proiectul de pace a ceea ce înseamnă Europa unită, de aceea aş propune ca suma respectivă aferentă Premiului Nobel să fie utilizată în scopuri minoritare”, a sugerat Tokes, prezent la lucrările Congresului PPE de la Bucureşti. Mai mult, el a spus că-şi doreşte includerea problematicii minorităţilor în politica de coeziune.

„Consider că toată problematica minoritară, a regiunilor dezavantajate, locuite de minoritari ar trebui să fie cuprinsă în politica de coeziune a Europei unite şi prin aceasta să se încerce depăşirea crizei generale a Europei unite. Între cauzele crizei se numără şi moştenirea comunistă, care ne frământă şi astăzi. Noi considerăm că problema regimurilor este o problemă genuină europeană şi, totodată, una specifică Românească. România supercentralizată nu va reuşi să iasă din criză, dacă nu se va face descentralizarea şi regionalizarea ţării. Partidul Popular Maghiar din Transilvania propune un astfel de program de descentralizare, de regionalizare, care va conduce la un sistem de federalism în România”, a spus liderul PPMT.  (A. M)