6.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 7:45

Primul jihadist român reținut pentru legături cu Stat Islamic, un adolescent de 17 ani

spot_img

Procurorii DIICOT au reținut un adolescent de 17 ani, pentru legături cu organizația jihadistă Stat Islamic

În mediul online, adolescentul a accesat membrii grupării jihadiste Stat Islamic, ulterior fiind printre cei care au adoptat doctrina. Este vorba de un tânăr de 17 ani, elev la un liceu din Craiova, Boicea Luigi Constantin, care a fost ridicat de procurori și va fi dus la audieri.

Tânărul din Craiova încerca să racoleze și alți tineri, pentru a fi adepți ISIS. El întreținea legături cu diferiți membri ai organizației teroriste, promovând în mod sistematic, postând mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor persoane capturate de membri ai grupării ISIS, dar şi materiale video cu “mesaje de ameninţare şi folosire a unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa şi integritatea persoanelor”. Surse judiciare au declarat că după atentatele de la Paris, adolescentul s-a bucurat și a scris mesaje de felicitare pentru membrii ISIS, pe rețelele de socializare.

Procurorii DIICOT au făcut percheziții la domiciliul adolescentului, unde au descoperit materiale de propagandă scrise, dar și pe suport informatic. Cercetările sunt efectuate în colaborare cu Serviciul Român de Informații.

240 de persoane au fost oprite la granița României, la intrarea sau ieșirea din țară, în ultimele luni, pentru că aveau legături cu grupările teroriste.