16.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 20:21

Prima zi a noului ministru de Finanțe Dan Vîlceanu a debutat cu o gafă majoră. Nu a știut cât este inflația

spot_img

Dan Vîlceanu a contrazis, în prima sa zi ca ministru de Finanțe, datele oficiale ale BNR susținând că inflația nu este la nivel record.

„Inflaţia nu este la nivel record şi nici nu e 5%. 5% e o estimare a Băncii Naţionale. Din punctul meu de vedere, lucrul acesta trebuie discutat în primul rând cu titularul problemei, care este Banca Naţională. Guvernul României nu a mai luat măsuri care să genereze inflaţie anul acesta, nu am majorat venituri ale angajaţilor şi toate măsurile luate au fost în direcţia reducerii inflaţiei, nicidecum a creşterii”, a spus Dan Vîlceanu.

Săptămâna trecută, BNR a anticipat o rată de inflaţiei de 5,6% la finele acestui an, peste limita superioră a ţintei instituţiei, de 2,5%, conform Raportului asupra inflaţiei prezentat de guvernatorul instituţiei, Mugur Isărescu. 

De asemenea, potrivit datelor publicate luna aceasta de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în iulie, de la 3,9% în iunie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit.

E. Stan