7.8 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 23:47

Ministrul Educației a anunțat noutățile pentru noul an școlar. Veste proastă pentru profesori

spot_img

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a făcut joi o serie de declarații privind anul școlar care începe pe 13 septembrie. Numărul elevilor în clase va fi redus, iar cei vaccinați nu vor mai fi obligați să poarte mască sanitară într-o clasă cu număr de elevi redus. Pe de altă parte, Cîmpeanu dă o veste proastă profesorilor. Salariile nu vor fi majorate anul acesta.

Ministrul Cîmpeanu a explicat că reducerea numărului de elevi în clase se va aplica cu dificultate în unele școli, iar ce amia mare priblemă este cea financiară.

„Din perspectivă financiară odată ce Guvernul a aprobat un plus de 3.500 de posturi tocmai pentru a asigura resursa umană necesară prin creșterea numărului de formațiuni de studiu. Mai apoi avem o altă problemă cu resursa umană calificată, capabilă și cel mai greu de rezolvat va fi problema infrastructurii pentru că în centrele suprapoulate există într-adevăr școli în care se învață în două schimburi și din păcate școli în care se învață chiar în 3 schimburi – avem în București câteva situații de acest gen”, a spus Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a transmis profesorilor să nu se aștepte la majorări de salariu anul acesta pentru că altele sunt prioritățile.

“Deocamdata suntem in discutii privind rectificarea bugetara. Am facut solicitari sa se acopere necesitatile urgente in sistemul de educatie. Raman in continuare la ideea ca educatie de calitate fara bani nu se poate face. Profesori motivati fara salarizare motivanta nu vor exista (…) Salariile profesorilor nu cred ca vor putea creste dupa rectificarea bugetara, avem nevoie de asigurarea salariilor pentru posturile in plus, avem nevoie de salarizarea personalului din crese, pentru acoperirea programului ‘masa calda’, avem nevoie de foarte lucruri si trebuie sa prioritizam aceste cresteri”, a declarat ministrul.

În ceea ce privește elevii vaccinați, aceștia ar putea avea un avantaj în fața colegilor nevaccinați.

”Avem toate ipotezele în atenție. Ne gândim să oferim dreptul celor vaccinați de a putea veni la școală cu prezență fizică. Nu de a-i obliga. Acolo unde sunt clase cu până la 10 persoane, cu 9 elevi și un profesor, ar putea să se renunțe la obligativitatea purtării măștii în clasă.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

C.D.