13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 0:42
No menu items!

Prima fotografie cu un nou sistem solar asemănător cu al nostru

spot_img

Această imagine, surprinsă de instrumentul SPHERE de pe uriașul telescop ESO, arată steaua TYC 8998-760-1 însoțită de două exoplanete uriașe. Este pentru prima dată când astronomii au observat direct mai multe planete orbitând pe o stea similară Soarelui, scrie techexplorist.com.

Imaginea a fost surprinsă prin blocarea luminii de la o stea tânără, asemănătoare Soarelui (în colțul din stânga sus) folosind un coronagraf, care permite detectarea planetelor. Inelele luminoase și întunecate pe care le vedem pe imaginea stelei sunt artefacte optice. Cele două planete sunt vizibile ca două puncte luminoase în centrul și în dreapta jos a cadrului.

Aceasta este prima stea ca Soarele nostru care este vizibilă direct cu mai multe planete care o orbitează. Astronomii au observat până acum două sisteme cu multiple planete, dar ambele au stele care sunt foarte diferite de Soarele nostru. Această stea, TYC 8998-760-1, are doar 17 milioane de ani – mult mai tânără în ciclul său de viață decât Soarele. Exoplanetele sunt imense: planeta interioară este de 14 ori mai mare decât Jupiter, iar cea exterioară este de 6 ori mai mare. Și ambele planete orbitează de nenumărate ori mai departe de steaua lor decât Pluto față de Soare.