1.1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023 - 17:24
No menu items!

Americanii vor fi vaccinați gratuit pentru SARS-CoV-2. Chinezii, acuzați de spionaj

spot_img

Pfizer și un partener al său au primit 1,95 miliarde de dolari pentru a produce 100 de milioane de doze de vaccin antivirus până în decembrie. Vaccinul urmează să fie aprobat de F.D.A, este cea mai nouă știre New York Times.

Conform acordului, guvernul federal va obține primele 100 de milioane de doze pentru 1,95 miliarde de dolari, cu drepturile de a obține până la 500 de milioane în plus. Americanii ar urma să primească vaccinul gratuit.

Înainte de a putea fi distribuit, ar fi nevoie mai întâi de cel puțin o aprobare de urgență din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente.

Apariția pe piață a unui vaccin american este o temă majoră în SUA. Departamentul de Justiție a acuzat, marți, că hackeri chinezi au vizat dezvoltarea vaccinurilor în numele serviciului de informații al țării, ca parte a unei campanii mai largi de ani de zile de furt cibernetic global, care vizează industrii precum contractori de apărare, producție de ultimă generație și companii de energie solară.

Oficialii departamentului de justiție i-au etichetat pe suspecți, Li Xiaoyu și Dong Jiazhi, ca o amenințare combinată, care uneori a lucrat în numele serviciilor de spionaj din China și alteori pentru a se îmbogăți. Oficialii guvernamentali ai Statelor Unite au declarat că suspecții au furat anterior informații despre alte ținte de informații chineze precum activiștii pentru drepturile omului și, la solicitarea serviciului de spionaj al Ministerului Securității Statului, s-au concentrat în acest an către încercarea de a achiziționa cercetarea privind vaccinul coronavirus.

Rechizitoriul vine în condițiile în care administrația Trump și-a accentuat criticile față de Beijing, atât pentru furtul secretelor, cât și pentru nerespectarea răspândirii coronavirusului și reprezintă o escaladare semnificativă a campaniei pentru denunțarea Beijingului. Departamentul de Justiție a declarat că activitatea ascunsă a Chinei ar putea reînnoi eforturile de cercetare a vaccinurilor.

Acuzațiile au venit și la câteva zile după ce Statele Unite și țările aliate au acuzat Rusia că a încercat să fure informații despre dezvoltarea vaccinurilor.

De asemenea, documentul de acuzare sugerează că China a făcut mult mai puțin pentru a reduce spionajul decât a promis ca parte a unui pact de non-agresiune semnat cu Statele Unite la sfârșitul anului 2015, care avea drept scop reducerea eforturilor Chinei de a fura know-how-ul tehnologic american.

Se credea că acordul a încetinit hacking-ul Chinei timp de aproximativ 18 luni, reducând activitatea de spionaj industrial realizată de armata chineză. Dar domnul Li și domnul Dong, ghidați de agenția chineză de informații, au încercat să fure secrete în 2016 și 2017, chiar dacă acordul a fost presupus a fi onorat.
Ultimele actualizări: Coronavirus global