14.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 1:18

Undeva în SUA coronavirusul este sub control

spot_img

Începând cu această săptămână, cazurile de coronavirus au crescut în 41 de state americane, iar în multe regiuni situația nu a fost niciodată mai gravă. Spitalizările se apropie de un nivel național record, iar decesele sunt cele mai mari de la sfârșitul lunii mai. Dar, pe fondul acestui val devastator, o regiune a reușit să pună virusul sub control: nord-estul. Cazurile noi rămân sub vârful lor din aprilie, iar regiunea are cinci dintre cele nouă state ale țării cu niveluri de caz plat sau în scădere. Capitala SUA se numără însă printre puținele care au impus portul măștii la ieșirea din casă.

În puțin peste două luni, statele de-a lungul Coastei de Est – de la Delaware la Maine – au plecat de la cel mai tare punct fierbinte al țării la ceva asemănător cu Europa. Ca și în Italia și Spania, nord-estul a fost devastat de o mulțime de infecții și decese, iar liderii statelor au răspuns – după o oarecare ezitare inițială – cu blocaje stricte și investiții mari în testarea și urmărirea contactelor. La fel ca omologii lor europeni, nord-esticii au respectat de asemenea regulile, inclusiv purtarea măștilor și au susținut măsuri dure pentru a îndoi curba.

Dacă tendințele din Statele Unite continuă, diferențele dintre nord-estul și restul națiunii pot deveni atât de pronunțate de sezonul gripei toamna, încât unii experți spun că ar putea semăna cu două țări diferite: una cu spitale copleșite și cazuri de balonare și alta care continuă să se lupte puțin cu virusul, dar reușește să-și mențină economia în formă OK.

Un viitor incert. Lunile care urmează pot fi dificile pentru SUA, deoarece efectele latente ale opririi primăverii se văd, iar abundența previzibilă de evacuări începe. Atunci când suma de 600 de dolari pe săptămână din prestațiile federale suplimentare de șomaj expiră la sfârșitul lunii, peste 200 de milioane de americani își vor vedea veniturile în scădere, ceea ce poate avea un efect semnificativ asupra economiei mai largi.