19.1 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 2:09

Prețul alimentelor a explodat în ultimul an la nivel mondial. Mărfurile încep să lipsească din magazine în întreaga lume

spot_img

Lanțurile de aprovizionare globale nu au mai trecut printr-o asemenea criză de la cel de al Doilea Război Mondial. Indiferent dacă este vorba de supermarketuri, magazinele de la colț de stradă sau piețe, prețurile la alimente au crescut în cea mai mare parte a lumii. 

Pe măsură ce stocurile se diminuează, prețurile cresc. Iar acest lucru se simte cel mai mult în ce privește mîncarea. 

Potrivit Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură., prețul global al alimentelor este cu 31% mai mare decât în ​​urmă cu un an.

„Vor fi probleme majore”, susține Isaac Larian, director executiv al MGA Entertainment Inc din Los Angeles, care vinde jucării către Amazon, Walmart și Target.

„Este prea târziu pentru Crăciun”, e de părere și Thompson, fondatorul Plugable Technologies din Washington.

Cum salariile n-au crescut pe măsură, multora le e din ce în ce mai greu să-și cumpere mâncare. Revolte ale înfometaților au avut deja loc în mai multe părți ale lumii, din Cuba, în Africa de Sud.

A existat mult optimism în ce privește economia mondială în prima jumătate a anului 2021, dar acum toată lumea începe să-și dea seama că lucrurile amenință să meargă din rău în mai rău, scrie TheMostImportantNews.com.

În parte, situația se explică prin modul în care pandemia a afectat lanțurile globale de aprovizionare.

Politica de toleranță zero a Chinei față de Covid-19 a dus la închiderea pentru o perioadă nedeterminată a unuia dintre cele mai aglomerate terminale portuare din întreaga lume.

E vorba de Meishan, un terminal foarte important al portului chinez Ningbo-Zhoushan.

Închiderea unui terminal portuar din China nu ar provoca mari probleme pe plan mondial dacă lumea întreagă nu ar fi atât de dependentă de mărfurile produse în China.

Dar închiderea terminalului Meishan nu este singurul obstacol în calea exporturilor chinezești.

Un alt factor major cu care se confruntă economia mondială este lipsa, fără precedent în istoria recentă, de containere pentru transport maritim.

Cererea de containere de transport maritim depășește cu mult oferta, iar acest lucru a urcat tarifele globale de transport maritim la niveluri pe care nu le-am mai văzut până acum.