7.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 9:54
No menu items!

Președinția demontează acuzațiile DNA în dosarul DIPI

spot_img

Administrația Prezidențială explică în clar, într-un răspuns acordat Sursa Zilei, situația declasificării unor informații anchetate de Direcția Națională Anticorupție în dosarul privind presupusele fapte de obstrucționare a justiției imputate fostelor conduceri ale Departamentului de Informații și Protecție Internă și fostului ministru de interne, Petre Tobă.

Administrația Prezidențială precizează, în documentul remis publicației noastre, regimul clasificării și declasificării informațiilor secrete de stat, așa cum este el prevazut de legislația în vigoare, aplicabil în cazul anchetei fostei conduceri a Departamentului pentru Informații și Protecție Internă (DIPI).

Potrivit precizărilor făcute la solicitarea Sursa Zilei, Administrația Prezidențială informează că „procedura de declasificare a unor documente este reglementată prin dispoziţiile Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, precum şi prin cele instituite de Hotărârea Guvernului nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România”.

În aceste condiții, „instituţiile deţinătoare de informaţii secrete de stat poartă răspunderea elaborării şi aplicării măsurilor legale stabilite conform standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate, răspunderea privind protecţia informaţiilor în cauză revenind conducătorului autorităţii publice ori altei persoane juridice deţinătoare a unor astfel de informaţii”, precizează Administrația Prezidențială în răspunsul dat publicației Sursa Zilei.

În acest dosar, fiind vorba despre Hotărîrea CSAT, cu caracter de secret de stat, nr. 0061/02.07.2014 privind modul de aprobare, gestionare şi control al fondurilor operative alocate structurilor cu atribuţii în domeniu din cadrul Ministerului de Interne, Administrația Prezidențială subliniază că „măsura de declasificare a unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se realizează cu respectarea strictă a procedurii prevăzute de lege, respectiv ale prevederilor art. 19 şi art. 20 din Hotărârea Guvernului nr. 585/2002 şi se dispune de membrii CSAT care au clasificat şi stabilit nivelul de secretizare al informaţiilor înscrise în documentul în cauză”. Articolul 19 prevede că „informaţiile secrete de stat pot fi declasificate prin hotărâre a Guvernului, la solicitarea motivată a emitentului”.

CITEȘTE AICI PRECIZAREA ADMINISTRAȚIEI PREZIDENȚIALE

Informațiile cerute de DNA, înainte de deschiderea celui de-al doilea dosar, în care fostul ministru Petre Tobă este cercetat alături de alte persoane pentru favorizarea făptuitorului, erau clasificate, iar Consiliul Suprem de Apărare a Țării a interzis declasificarea acestora de către Ministerul Afacerilor Interne.

În context, avocatul George Pop, prezent, marți, la DNA, alături de clientul său, fostul șef al DIPI, Gheorghe Nicolae, inculpat în dosar, preciza că „există o bază legală pentru desecretizarea oricărei informații clasificate”, însă ceea ce consideră el este că „ar trebui să își găsească răspuns și întrebarea dacă există și o bază legală pentru refuzul de a proceda la declasificarea unor informații clasificate”. Una dintre acuzațiile din acest dosar privește și neinițierea procedurii de declasificare. „Nu sunt în măsură să ofer detalii dacă a fost inițiată ori nu această procedură. Ce pot să vă asigur cu toată răspunderea profesională este împrejurarea că, într-adevăr, există o bază legală care a fost respectată, care în baza unor analize pertinente s-a apreciat că nu este în interesul activității de informații declasificarea acestor informații (…) Domnul ministru a afirmat că există o bază legală pentru declasificare, însă în același timp eu am afirmat că există deopotrivă și bază legală pentru a nu declasifica informații clasificate”, a spus avocatul George Pop.

Și Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secret de Stat (ORNISS) a precizat pentru Sursa Zilei că, „în conformitate cu prevederile art.19 din Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, aprobate prin H.G. nr.585/2002, cu modificările şi completările ulterioare, informaţiile secrete de stat pot fi declasificate prin hotărâre a Guvernului, la solicitarea motivată a emitentului, iar motivele pentru care o informaţie clasificată se declasifică sunt prevăzute la art.20 din Standardele susmenţionate”.

Andi Topală