15.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 19:10
No menu items!

Tipografii acuză guvernul că a exclus abuziv această industrie din zona eligibilă pentru fonduri UE

spot_img

Asociația Tipografilor ”Transilvania” (ATT) atrage atenția că exercițiul financiar 2014-2020 din finanțările europene omite în totalitate industria tipografică de pe lista codurilor CAEN eligibile, după ce fondurile destinate perioadei anterioare, 2007-2013, au inclus ca eligibile proiectele de înființare, dezvoltare și modernizare a tipografiilor autohtone.

Cele mai mari organizații tipografice din România vor organiza, în data de  13 octombrie 2016, ora 15.00, la  București, Hotel Novotel, o conferință de presă cu mesajul: ”Opriți discriminarea tipografilor români! ZERO fonduri europene pentru tipăritorii și producatorii de ambalaje din România, în perioada 2014-2020.”

Inițiatorii susțin că Executivul a comis o ”eroare regretabilă”, care poate deveni ”dramatică” pentru sectorul tipografic.

”Această discriminare pentru care nu am primit până acum nicio explicatie din partea MDRAP, cu toate că am trimis cereri oficiale în acest sens, aruncă peste toate tipografiile din Romania spectrul stagnării, al sărăciei, șomajului și lipsei de perspective. Și asta în conditiile în care cererea de tipărituri comerciale, ambalaje și materiale publicitare e în creștere pe plan national, iar o alocare corectă a fondurilor ar însemna stimularea pe plan local a tipografiilor și producătorilor de ambalaje, aflați în concurență cu furnizorii externi, ar însemna locuri de munca și investiții în tehnologii inovatoare care să pună tiparul pe o poziție solidă la convergență cu noile canale de comunicare digitală și de ecologizare”, potrivit unui comunicat al ATT.

Argumentele organizatorilor:

  • Tiparul este parte a Industriilor Creative, despre care Romania estimează că vor aduce, până în 2020, până la 10% din PIB. Acele industrii despre care, pe pagina Uniunii Europene, aflăm o poveste frumoasă și roz: cum UE consideră finanțarea industriilor creative o prioritate în strategia pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă în întreaga Europă. La noi în țară, în schimb, această poveste are nuanțe sumbre de gri. Industria tiparului nu va putea fi acolo, în rândul afacerilor care au șansa să aducă prosperitate țării, până în 2020. 
  • Valoarea fondurilor alocate fiecărei țări europene pentru perioada 2014-2020 urcă România pe locul 4 din UE. Doar Polonia, Italia și Spania au primit o alocare mai mare decât România! Cu toată generozitatea acestei alocări, două industrii, 17 și 18, absentează total nemotivat de pe lista codurilor CAEN eligibile. Omisiunea pare, mai degrabă, o eroare de tastare decât o decizie luată rațional, mai ales că editurile sunt eligibile, iar fabricarea hârtiei este eligibilă! Cu alte cuvinte, editurile pot concepe și edita, fabricile le pot furniza hârtia, dar tipărirea, produsul finit, lipsește cu desăvârșire din schema ilogica a guvernantilor care ne-au pecetluit soarta până în 2020.
  • Tiparul romanesc merită o soartă mai bună decât aceea de a rămâne un subiect în manualul de istorie pentru liceu. Economia românească merită tipografii dezvoltate pe plan local, în condițiile în care mulți cumpărători se îndreaptă spre furnizori externi din regiune (Bulgaria, Ungaria, Croația, Polonia), pentru că ei au primit resurse să se dezvolte, să se retehnologizeze, să-și eficientizeze costurile.
  • Această conferință de presa este, de fapt, un manifest, un protest, un semnal de alarmă tras de organizațiile tipografilor români. Vorbim în numele tuturor tipografilor din România, întrucât tristele decizii de eligibilitate pe noile fonduri europene ne afectează pe toți, până la unu, fără excepție. Considerăm că ne este limitat dreptul la cunoaștere, informare, educație, cultură, competitivitate.
  • Ne dorim egalitate de șanse la finanțare cu alte industrii. Avem dreptul să știm de ce am devenit, brusc, insignifianți pentru economia românească și pentru piața forței de muncă, din punctul de vedere al factorilor de decizie din MDRAP, care au considerat că e un moment bun să decapiteze o industrie. Vrem argumente pentru această discriminare. Iar dacă nu există, solicităm repararea, de urgență, a acestei erori și introducerea codurilor 17 si 18 pe lista codurilor CAEN eligibile pentru alocarea fondurilor europene în perioada 2014-2020.

La eveniment vor participa reprezentanți din următoarele organizații: ATT, Asociația Producătorilor și Importatorilor Industriei Publicitare, Asociația Producătorilor de Ambalaje din România, Clusterul Advertising, Printing, Packaging și Uniunea Sindicatelor Tipografilor România. Conferința se va desfășura simultan în București, Timișoara si Cluj.

T.S.