17.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 16:03

Dana Gârbovan (UNJR): Nefirească cererea președintelui privind urgentarea unor dosare, dacă sunt actuale

spot_img

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din Romania (UNJR), Dana Gârbovan, a calificat joi drept “nefirească” cererea președintelui Klaus Iohannis către procurorul general al României de urgentare a soluționării mai multor dosare penale, dacă este vorba despre unele actuale.

“Dacă este vorba despre dosarele actuale, din punctul nostru de vedere, este o chestiune absolut nefirească și arată exact o mentalitate greșită la care Executivul și celelalte puteri ale statului se raportează”, a afirmat judeătorul Dana Gârbovan, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În opinia sa, “este necesar să se decripteze, inclusiv la nivelul numirilor la vârful structurilor de Parchet, partea politică ce include președintele și Ministerul Justiției, pentru a avea o reală separare a celor două puteri”.

“Pentru că altfel ajungem la aceste chestiuni când fie președintele, fie prim-ministrul, fie ministrul justiției consideră că este legitim să ceară socoteală procurorilor pentru anchete care, dacă este vorba despre chestiuni particulare și nu de informații de sistem, sunt, din punctul nostru de vedere, inadmisibile”, a argumentat magistratul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seara, că a discutat, la Palatul Cotroceni, cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, despre situația dosarelor de plagiat și i-a cerut celeritate în soluționarea acuzațiilor, în contextul celor aduse șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

R.D.