20.7 C
București
joi, 28 septembrie 2023 - 23:07
No menu items!

Preşedintele Mexicului propune legalizarea marijuanei

spot_img

Preşedintele mexican, Enrique Pena Nieto, a declarat că va cere congresului să ridice limita posesiei de marijuana pentru uz personal la 28 de grame. Înainte de această propunere, posesia de până la cinci grame era scutită de urmărire penală.

Noi mexicanii cunoaştem prea bine defectele politicilor prohibiţioniste şi punitive şi efectele aşa numitului război împotriva drogurilor, care ţine de mai bine de 40 de ani. Ţara noastră a trecut prin ani de război împotriva crimei organizate legată de traficul de droguri.

Din fericire, un nou consens este în curs de dezvoltare, treptat, la nivel mondial, în favoarea reformei politicilor legate de droguri. Un număr tot mai mare de ţări combat cu înverşunare criminalii, însă în locul incriminării consumatorilor, acestea le oferă alternative şi oportunităţi. – Pena Nieto

Propunerea preşedintelui mexican ar permite utilizarea şi importul de medicamente pe bază de canabis şi ar elibera, de asemenea, oamenii care sunt judecaţi sau încarceraţi pentru posesie de până la 28 de grame.

Măsura plasează Mexicul în mijlocul politicilor de reglementare a marijuanei din America Latină. În Cuba şi Venezuela, posesia de orice cantitate reprezintă o infracţiune. În 2013, Uruguay a adoptat o lege care nu numai că a legalizat consumul şi producţia limitată de marijuana, însă a şi înfiinţat o piaţă reglementată a producătorilor care pot vinde prin intermediul unei reţele de farmacii.

Columbia şi Ecuador au legalizat posesia de până la 20 de grame, iar Paraguay consideră posesia de până la 10 grame drept posesie pentru uz personal.

Legalizarea ar avea un efect pozitiv asupra situaţiei din Mexic. Nieto speră că o modificare a politicilor privind canabisul ar putea reduce violenţele care afectează ţara şi ar putea reduce numărul actelor de răpire, asasinare şi de corupţie.

Octavian Cătuşanu