10.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 2:20

Președintele Curții Supreme: Grațierea, aviz pozitiv în CSM

spot_img

Proiectul privind grațierea a primit aviz pozitiv, marți, în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a declarat președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Cristina Tarcea.

În urmă cu o lună, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, cu majoritate de voturi, proiectele de OUG privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

Proiectul de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției, prevede că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanța de judecată.

Potrivit proiectului, de grațiere nu beneficiază recidiviștii și cei care au comis o serie de infracțiuni prevăzute de Codul penal sau de legi speciale, enumerate în proiect.

De asemenea, judecătoarea Tarcea a mai spus că solicitarea privind cercetarea de către Inspecția Judiciară a DNA și a procurorului general Augustin Lazăr nu a fost respinsă, ci se așteaptă motivarea CCR, pentru a se vedea dacă cei doi vor fi supuși unei anchete.

R.D.