9.8 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 0:15

Deloitte: 2016, an record pentru vânzarea de credite neperformante

spot_img

România a fost campioana Europei Centrale și de Est la vânzarea de portofolii de credite neperformante (NPL), cu tranzacții încheiate în valoare de 3,5 miliarde euro în 2015 și 2016, potrivit raportului anual Deloitte NPL Study.

”Europa Centrală si de Est a beneficiat de un interes crescut al investitorilor și de o activitate bancară mai intensă datorită îmbunătățirii condițiilor economice și a creșterii provizioanelor în câteva țări din regiune ca urmare a exercițiului de Evaluare a Calității Activelor (AQR). Cele mai multe tranzacții încheiate au avut loc în România (37%), urmată de Ungaria (24%), Polonia (11%) și Slovenia (9%)”, potrivit unui comunicat al companiei de consultanță.

În 2016, investitorii în portofolii de credite neperformante din anumite țări europene au arătat un interes mai mare pentru portofoliilede credite retail ipotecare, iar această tendință va continua și în 2017.

Portofoliile corporative tranzacționate în Europa Centrală și de Est au urcat până la valoarea de 4,8 miliarde euro în perioada 2015-2016, în timp ce portofoliile care includ împrumuturi imobiliare și de consum au atins valoarea de 1,6 miliarde euro.

Radu Dumitrescu, partener Deloitte România, spune că, în 2017, băncile românești vizează micșorarea ratei NPL de 10% înregistrata la sfârșitul anului 2016, astfel că vor ținti reducerea diferenței dintre nivelul actual și media europeană de 5%.

”În acest context, mă aștept să văd patru până la cinci tranzacții cu credite neperformante în acest an, fiecare cu valori nominale de câteva sute de milioane de euro. Creditele neperformante corporative și retail ipotecare vor rămâne în continuare vedetele tranzacțiilor în Europa Centrală și de Est. Ne așteptăm ca tendința de creștere a tranzacțiilor cu credite neperformante retail ipotecare începută în 2016 să continue și în 2017”, a mai spus Dumitrescu.

Mediul macroeconomic a susținut creșterea pieței creditelor neperformante din regiune: produsul intern brut a crescut în toate cele douăsprezece țări analizate, având un impact pozitiv indirect asupra capacității de plată a clienților persoane fizice, cât și asupraclienților persoane juridice. e asemenea, piața imobiliară s-a îmbunătățit iar prognoza companiei este ca această tendință să continue în următoarea perioadă, în timp ce în zona de reglementare există tendința de a înlătura obstacolele din procesul de vânzare a creditelor neperformante.

Concluzii principale ale raportului:

  • Vânzările de portofolii de credite neperformante au crescut în 2016, comparativ cu 2014 și 2015, în mare parte datorită creșterii interesului investitorilor din Europa Centrală și de Est și a unei disponibilități crescute din partea băncilor de a renunța la aceste portofolii
  • Deși investitorii s-au arătat interesați de creditele ipotecare retail, capacitatea de colectare a creanțelor rămâne o preocupare pentru mulți investitori
  • Așteptările sunt ca in 2017 tranzacțiile cu credite neperformante sa atingă un nivel stabil sau mai ridicat pe măsură ce investitorii se vor familiariza cu regiunea
  • Rolul restructurării va crește ca importanță în perioada următoare, ajutând la reducerea creditelor neperformante
  • Rata NPL din regiune va fi afectată de capacitatea creditelor restructurate de a rămâne viabile pe termen lung sau posibilitatea de a intra din nou în default.

V.B.