9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 4:29

Premierul Viorica Dăncilă, despre anunțul lui Tudorel Toader în privința Laurei Kovesi. Ce a discutat cu Iohannis

spot_img

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că l-a chemat pe ministrul justiţiei, Tudorel Toader, din Japonia pentru ca acesta să aibă timp să analizeze informaţiile apărute în spaţiul public.

“Nu am anulat întâlnirile (pe care ministrul Toader le avea în Japonia – n.r.). Mai avea câteva vizite, a venit în ţară, a văzut ce a apărut în spaţiul public. Nu putea să vină din Japonia fără să analizeze, să vadă ce este real. (…)A trebuit o săptămână să preia toate informaţiile. Nici măcar primul ministru nu trebuie să se amestece în aceste chestiuni”, a spus Dăncilă. 

Premierul a ma explicat că ministrul justiţiei este cel care trebuie să prezinte public o evaluare privind situaţia creată ca urmare a dezvăluirilor apărute în spaţiul public legate de activitatea DNA. “Ministrul trebuie să facă o evaluare, să facă un raport, să vină în spaţiul public să prezinte acest raport şi cred că trebuie să lăsăm justiţia să-şi spună cuvântul“, a declarat Viorica Dăncilă la plecarea de la lucrările celei de-a 21-a sesiuni a adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România, întrebată ce i-a cerut ministrului justiţiei, Tudorel Toader, în legătură cu DNA şi procurorul şef Laura Codruţa Kovesi.

Premierul a precizat că nu-i putea propune ea președintelui Klaus Iohannis revocarea șefei DNA. 

“Domnul preşedinte a ieşit şi a spus că, dacă există motive temeinice, va face revocarea. Nu puteam să-i propun eu. Întâlnirea a fost despre Centenar şi preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Nu a fost altă discuţie pe Justiţie”, a declarat Viorica Dăncilă.

Tot luni, premierul a dat asigurări că Guvernul va găsi soluții pentru a remedia “defecțiunile” din Legea salarizării.

“Eu cred că cele patru elemente care au stat la baza Legii salarizării au fost îndeplinite și aici mă refer la pentru muncă egală, plată egală. (…) Al doilea, să ne gândim la planuri strategice, la domenii strategice precum sănătatea și educația și acolo să avem o creștere salarială. (…) De asemenea, un principiu foarte corect  – sustenabilitatea. Tot ceea ce este prevăzut în legea salarizării să putem să susținem financiar. Au existat unele probleme. Așa cum ați văzut încă din prima ședință de Guvern au existat ordonanțe care să regleze acolo unde s-au produs așa-zise defecțiuni. Vom avea, în următoarea ședință, încă o ordonanță de urgență să reglăm pentru mămici, pentru concedii medicale. Le vom regla. Legat de învățământ, vreau să vă spun că am vorbit cu ministrul educației. Sumele pentru salarii au fost trimise de pe 31 ianuarie către teritoriu. 90% din plata salariilor a fost făcută. 10% – au întârziat un pic pentru că a trebuit să se ia în considerare Ordonanța 3, care prevede acel part-time”, a explicat Viorica Dăncilă.

Cât despre o eventuală invitare a sa la Consiliul pentru Combaterea Discriminării, Viorica Dăncilă a precizat că ar vrea să meargă dacă va exista o astfel de invitație. 

“Nu am primit încă o invitaţie de la CNCD. Nu ştiu dacă voi merge, dar aş vrea să merg. După cum ştiţi, mi-am cerut scuze public. Nu am vrut să fac nicio referire la acest aspect. Mai mult, vineri voi avea o întâlnire cu asociaţiile de părinţi, cu ONG-urile din domeniu, pentru a căuta soluţii pentru aceşti copii şi nu numai pentru cei care au această problemă, dar şi pentru alte domenii – copii cu sindrom Down, pentru copii cu boli rare. Vom încerca să ajutăm, ţinând cont că eu chiar, şi atunci când am fost europarlamentar, am căutat să ajut copii sau oameni care au probleme. Declaraţia pe care am avut-o în Parlamentul European, pe care am susţinut-o şi care a trecut era una pentru ajutorul copiilor cu sindrom Down. Deci nu a vrut să fie nicio referire, nu îmi stă în caracter să fac astfel de lucruri. Dar, pentru că acest lucru s-a întâmplat, chiar vreau să am o întâlnire, să văd probleme, dincolo de ceea ce va hotărî CNCD”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul are programată, marţi şi miercuri, o vizită la Bruxelles, unde se va întâlni cu liderii europeni.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis să se autosesizeze cu privire la declaraţia doamnei Prim-ministru Dăncilă Viorica Vasilica, din cadrul interviului acordat la televiziunea Antena 3, în seara zilei de 15 februarie 2018, care a avut următorul conţinut: “Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţa”.

”Consiliul urmează să organizeze audierea doamnei Prim-ministru în data de 20 februarie. În speţă, va fi citat la audieri şi moderatorul emisiunii respective, domnul Mihai Gâdea. În urma îndeplinirii procedurii legale, C.N.C.D. va analiza declaraţia în speţă şi comportamentul moderatorului, din perspectiva săvârşirii unei posibile fapte de discriminare, prin încălcarea dreptului la demnitate umană a persoanelor cu autism”, a transmis CNCD.

R.D.