13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 3:16
No menu items!

Precizări privind formularul pentru încălzire, marca Raluca Turcan: „Formularul nu este o invenție românească”

spot_img

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a publicat, joi, un comunicat cu precizări privind formularul pentru obținerea ajutorului de încălzire a locuinței. „Formularul nu este o invenție românească” ar fi prima dintre precizări, marca Raluca Turcan, ministrul Muncii. Nici nu ne așteptam ca România să vină cu vreo inovație în acest domeniu, oricum.

În acest an, acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței poate fi solicitat până în 20 noiembrie, a informat Raluca Turcan, ministrul Muncii.

După forfota creată în mass-media în urma celebrului formular de 14 pagini, pe care trebuie să îl completeze cei care vor să beneficieze de ajutorul lunar pentru încălzire, Ministerul Muncii a publicat câteva precizări privind acest celebru formular.

„Având în vedere discuțiile din spațiul public privind dimensiunile formularului pentru obținerea ajutorului de încălzire a locuinței, acordat conform Legii nr. 226 din 16 septembrie 2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) face următoarele precizări:

Formularul nu este o invenție românească, ci este similar cu alte state UE pentru scheme de sprijin bazate pe testarea mijloacelor”, spune Ministerul Muncii.

Mai departe, în comunicat, se vorbește despre bife, casete și rânduri adăugate la acest nou formular, care ar fi doar o updatare a celui vechi, din 2016.

„Față de formatul vechi, din 2016, care a fost apreciat pentru că a eliminat alte 3 documente, s-au adăugat 11 rânduri în care sunt:

– 2 bife pentru noul beneficiu (suplimentul de energie)

– 2 casete pentru identificarea mai ușoară a beneficiarilor prin completarea Cod Loc Consum (CLC) la gaze naturale și energie electrică

– o explicație în 4 rânduri, care trebuie citite și nu completate, pentru a stabili sistemele pentru care se va acorda suplimentul pentru energie, având în vedere că se poate asigura în mod combinat.

Aceste 11 rânduri care ajută la identificarea fiecăruia, din numărul uriaș beneficiari –  500.000 de gospodării, ajută ca procedura să se deruleze fără dificultăți și oamenii să primească ajutorul statului repede și fără încurcături”, mai scrie Ministerul Muncii.

Din nou, se reiterează ideea clară că acest Guvern nu are nicio invenție sau inovație la activ, ba mai mult, Ministerul Muncii autoplasează România, indirect, la un nivel foarte jos, în care NOI putem doar să copiem, nicidecum să implementăm ceva al nostru.

Deci, nici pomeneală de vreo invenție în adevăratul sens al cuvântului, ci poate doar de o invenție cu sensul de minciună, fantasmagorie, abureală.

Urmează și o scurtă istorie a ajutorului social în România, pe care, cu siguranță a parcurs-o și ministrul Raluca Turcan. Pentru prima dată.

„Precizăm că acest tip de formular nu este o invenție a actualului Guvern și nici măcar o invenție a României. Principiul aplicat are la bază scheme de sprijin bazate pe testarea mijloacelor și este similar cu ale statelor membre. România aplică acest principiu din anul 1995, când a fost instituit prima dată ajutorul social, iar din anul 2011 acest principiu a început să fie aplicat și pentru plata ajutorului de încălzire.

Formularul a fost updatat în anul 2016 ca fiind formular unic pentru solicitarea drepturilor bazate pe testarea mijloacelor, adică drepturi  care iau în considerare atât de veniturile realizate de persoana singură sau de membrii familiei, precum și bunurile deținute a căror valorificare ar putea conduce la obținerea altor venituri. Aceste drepturi sunt: ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei, ajutorul pentru încălzirea locuinței”, transmite comunicatul.

”După atâția ani de acordare a ajutorului de încălzire, oamenii care solicită an de an acest tip de sprijin sunt obișnuiți cu acest formular, iar MMPS a păstrat aceeași formă pe care doar a completat-o cu câteva elemente necesare pentru suplimentul de încălzire, tocmai pentru a clarifica procesul, în condițiile numărului mare de beneficiari. În acest an, acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței poate fi solicitat până în 20 noiembrie, deci îi încurajez pe cei care sunt singuri și au venituri mai mici de 2.053 de lei sau pe reprezentanții familiilor cu venituri mai mici de 1.386 de lei/membru, să se adreseze primăriilor și să ceară îndrumare pentru a beneficia de reducerea facturilor”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„În plus, o parte din primării au dezvoltat încă din anii anteriori diferite programe informatice care să le ajute în acordarea acestor drepturi, iar acele aplicații/programe au în vedere acest formular. Prin urmare, MMPS a încercat să nu creeze dificultăți și cheltuieli suplimentare pentru modificarea acelor programe.

De altfel, tot din acest motiv nu a fost modificată nici modalitatea de acordare și s-a decis păstrarea procedurii din OUG 70/2011, aplicată până acum”, a comunicat Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Lorena Luchian