30 C
București
marți, 16 august 2022 - 21:27
No menu items!

„Postul și rugăciunea sunt aripile sufletului” / VIDEO

spot_img

Confuzia mare a multor creștini este în a reduce sau a asemui postul cu dieta, nutriția, regimul de slăbitori, un mod de viață cumpătat, cu viața vegană ori yoghină. Ele au ceva comun, ca formă alimentară, însă, postul bisericii este net superior ca treaptă de înfrânare, având în componență scopul sacru: întâlnirea cu Dumnezeu, prin curățirea de patimi și prin lucrarea rugăciunii. Postul este o armă duhovnicească a urcușului sufletesc spre Dumnezeu pentru creștini și nicidecum o înfometare justificată doar de metabolism, iar, apoi, întoarcerea după post la prostul obicei al înbuibării și lăcomiei. Hrana verde sau luminată, orifitofagă, este hrana primilor oameni din Rai, Adam și Eva.

Starea lor mistică de vegetarieni, mai bine zis fructiferi desăvârșiți, i-a putut menține să-L cunoască pe Dumnezeu față către față. „Din toți pomii să mâncați, dar din pomul <<cunoașterii binelui și răului>> să nu mâncați, că veți muri negreșit.” (Facerea 3:4)

Poate fi ceva mai clar de atât? Asadar, vegetarieni fiind, protopărinții Adam și Eva, ori vegani după ideea modernă, când au mâncat din pomul oprit au căzut de la fața lui Dumnezeu prin neascultare. Ca o concluzie, indiferent ce am mânca, dacă lipsește sensul dumnezeiesc și rugăciunea, dacă lipsește binecuvântarea, adică, încuviințarea divină, chiar postul poate fi săvârșit întru păcat. Îndumnezeirea și desăvârșirea nu se pot face în afara lui Dumnezeu și fără Dumnezeu. Veganii sau yoghinii sunt ca Adam după mâncarea din pomul oprit, scopul este desăvârșirea prin „sinele propriu”, nu prin divinitate. Sfatul celui rău: „Dacă mâncați, veți fi ca Dumnezeu” (Facerea 3:5).

Însă tot ce a creat Dumnezeu pe pământ ne poate întreţine viața firească. Fiecare buruiană în parte ne dăruieşte ceva pentru sănătatea noastră din alcătuirea ei, de aceea auzim de farmacia naturii. În momentul când spui că nu am voie să postesc pentru că sunt bolnav, de fapt singur îți adaugi boală lângă boală. În momentul când eşti bolnav, dacă mănânci măsurat şi cumpătat, atunci abia te poți face sănătos.

Unii oameni susțin că se detoxifică, după ideile lor personale. Noi nu știm că ne intoxicăm într-o jumătate de oră dacă am băut într-o zi 5 beri, sau tărie şi am mâncat 3 shaorma sau 1kg de cartofi pai – prajiți, ne trebuie apoi 4 zile să ne curăţăm, să ne detoxifiem. Însă, 24 ore de post negru dacă am ţine, de dimineaţă până a doua zi dimineață, ne-am curățat de toxine gratis – arma vieții, postul negru. Suntem obligați să avem grijă de sănătatea noastră în primul rând şi de cea trupească, căci cine distruge „templul trupului” se luptă cu Dumnezeu. „Nu ştiţi, oare, că voi sunteţi templu al lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi?”(I Cor. 3, 16). Cei mai sănătoşi oameni sunt cei care mănâncă vegetarian și cumpătat, bătrânii care sunt lacto-vegetariani au longevitatea frumoasă și mobilitate. Carnea, un aliment căutat și adorat, aduce o sumedenie de boli, din cauza tehnologizării și modului de preparare.

Dacă am vedea într-o fabrică procesele de preparare a cărnii cred că nu ar mai pune nimeni carne în alimentație toatăviața, diferența între carnea naturală și cea procesată este indiscutabilă, de aceea și atâtea boli moderne care afectează sănătatea minţii, precum Alzheimer. Noi justificăm medical derapajele alimentare, dacă ai mâncat din folie, din plastic, din folie de aluminiu, dacă ai mâncat totul conservat, procesat şi chimizat, organismul procesează toate aceste substanţe, pe unele le elimină, dar altele se depozitează singure în corp şi îşi arată colţii mai târziu prin diagnostice neașteptate. Putem vorbi în industria alimentară de revoluția tehnologiei „E- urilor” alimentare.