11.5 C
București
luni, 20 mai 2024 - 8:48
No menu items!

Polonia va evacua de la Kabul 300 de colaboratori ai NATO

spot_img

Guvernul polonez a declarat, vineri, că va evacua 300 de colaboratori afgani ai misiunilor diplomatice şi militare occidentale, 130 de persoane fiind deja evacuate cu un avion care a aterizat, joi noaptea, la Varşovia, relatează agenţia EFE.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat pe social media, după o discuţie cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, că ţara sa va fi ”responsabilă cu evacuarea” şi va garanta transportul în siguranţă a 300 de afgani care au lucrat pentru NATO în ultimii ani.

Odată ce vor fi ajuns în Polonia, aceştia vor fi trimişi spre ţările cu care au colaborat.

Guvernul polonez a anunţat de asemenea trimiterea unui contingent de 100 de militari pentru a asigura evacuarea civililor de pe aeroportul din Kabul, misiune care se va desfăşura până pe 16 septembrie, informează Agerpres.

Joi dimineaţă a aterizat la Varşovia şi un avion al companiei aeriene poloneze LOT care a evacuat 17 persoane de la Kabul.

Deşi acest avion avea o capacitate de peste 100 de locuri, controalele talibanilor în jurul aeroportului au făcut posibilă numai îmbarcarea acestor 17 persoane, explică purtătorul de cuvânt al guvernului polonez.

Acesta a mai menţionat că încă aproximativ o sută de persoane care în prezent aşteaptă pe aeroportul din Kabul vor fi îmbarcate în alte avioane trimise de guvernul polonez, unul fiind deja în zbor spre capitala afgană.

Militarii americani controlează aeroportul din Kabul, dar împrejurimile acestuia se află în mâinile talibanilor care au preluat din nou puterea în Afganistan.