26.7 C
București
marți, 9 august 2022 - 2:08
No menu items!

Polonia cere o comisie internațională de anchetă pentru „genocidul” din Ucraina

spot_img

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a făcut apel, luni, la crearea unei comisii internaţionale de anchetă asupra „genocidului” comis, în opinia sa, de armata rusă în oraşe din Ucraina, printre care şi Bucha, în apropiere de capitala Kiev, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Aceste masacre sângeroase comise de ruşi, de soldaţi ruşi, merită să fie numite ca atare. Este un genocid, iar acesta trebuie judecat”, a declarat presei şeful guvernului de la Varşovia.

„De aceea propunem crearea unei comisii internaţionale pentru anchetarea acestei crime de genocid”, a adăugat el.

O astfel de comisie este „indispensabilă dacă vrem să cunoaştem adevărul despre amploarea crimelor fasciste ruse”, a mai spus Morawiecki.

Premierul polonez a cerut de asemenea noi sancţiuni ale Occidentului împotriva Rusiei şi l-a comparat pe preşedintele rus Vladimir Putin cu dictatori sângeroşi din trecut.

„Sunt necesare sancţiuni clare şi hotărâte. Actualele sancţiuni nu funcţionează”, a declarat Morawiecki, adresându-i-se în special preşedintelui francez Emmanuel Macron.

„Domnule preşedinte Macron, de câte ori aţi negociat cu Putin şi ce aţi obţinut? Nu dezbatem şi nu negociem cu criminalii. Criminalii trebui combătuţi”, a spus el.

„Nimeni nu a negociat cu Hitler. Aţi negocia cu Hitler, cu Stalin, cu Pol Pot?”, a mai declarat premierul polonez, acuzându-i pe unii lideri europeni de „tergiversări” şi de „limbaj de lemn”.

„Nu vocile oamenilor de afaceri germani, ale miliardarilor germani, care probabil vă împiedică să acţionaţi, ar trebui să se audă puternic la Berlin astăzi, ci vocile femeilor şi copiilor nevinovaţi. Vocile celor care sunt asasinaţi”, a afirmat el, adresându-i-se de această dată cancelarului german Olaf Scholz.

Imaginile cu zeci de cadavre în gropi comune sau pe străzile din jurul capitalei ucrainene apărute în weekend, după retragerea rusă, au revoltat ţările occidentale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică Rusia de comiterea unui „genocid” în Ucraina, la o zi după descoperirea a numeroase cadavre la Bucha.

                                                                                                                    Adina Silav

SURSA FOTO:Nexta