25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 17:35
No menu items!

PNL s-a întâlnit în secret cu Klaus Iohannis. Ce le-a spus președintele

spot_img

PNL i-a dat raportul lui Klaus Iohannis, miercuri noapte, într-o întâlnire care a avut loc în secret. Liberalii i-au spus președintelui ce discuții au avut atât cu USR, cât și ce pretenții au cei de la PSD pentru a forma o majoritate în jurul unui premier care va fi desemnat, cel mai probabil, vineri.

Conform sutrselor politice, discuțiile s-au axat în primul rând pe măsurile din programul de guvernare, mai puțin pe numele viitorilor miniștri. 

Klaus Iohannis le-ar fi cerut liberalilor să nu renunțe la desemnarea unui premier din partea PNL.

USR a fost de acord, miercuri, la primele negocieri cu PNL, ca liberalii să dea premierul, Dacian Cioloș fiind chestionat în mod repetat de jurnaliști cu privire la faptul că USR ar putea reveni în coaliția de guvernare chiar cu Florin Cîțu desemnat din nou premier. În momentul în care Florin Cîțu s-a autopropus din nou premier, Cioloș ar fi spus că și USR poate veni din nou cu miniștrii pe care Cîțu i-a dat afară, fără să-l nominalizeze pe Stelian Ion sau pe Vlad Voiculescu. Cristian Ghinea ar fi întrerupt discuția în contradictoriu și a propus continuarea negocierilor pe măsurile din programul de guvernare.

PSD, în schimb, nu este de acord cu un premier desemnat de PNL, iar dacă ar intra la guvernare ar propune atât premierul, cât și miniștri pentru jumătate din Guvern. Conform acelorași surse, social-democrații nu au de gând să renunțe la propunerea unui premier la consultările cu Iohannis, iar în cadrul negocierilor cu Cîțu, pe alcătuirea guvernului, vor merge pe „mâna” liderilor din partid: Mihai Tudose, Vasile Dîncu, Gabriela Firea și președintele Marcel Ciolacu.

Discuțiile oficiale PNL-PSD au loc joi după ora 14, la Parlament.

Marilena Nedelcu