16 C
București
joi, 30 mai 2024 - 10:40
No menu items!

FOTO/ Pădurea de la Oituz arde de cinci zile. Incendiul s-a extins pe 35 de hectare. Zona, înțesată de muniție de război

spot_img

Incendiul de pădure de la Oituz, izbucnit duminică, este greu de controlat și s-a extins pe 35 hectare. Pompierii intervin pentru a cincea zi consecutivă pentru stingerea flăcărilor. 

Ocolul Silvic Privat Oituz a efectuat măsurători cu ajutorul unei drone și a hărților din dotare, stabilind cu o precizie mai mare suprafața afectată de incendiu, aceasta fiind de 35 hectare.

Astăzi, 58 de pompieri militari din cadrul a două inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă Bacău şi Covasna intervin cu 15 mijloace. Alături de salvatori sunt şi 18 lucrători din cadrul Ocolului Silvic Privat Oituz cu cinci autovehicule, precum şi patru voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Oituz (SVSU Oituz) cu un autoturism.

Potrivit ISU Bacău, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (vânt puternic şi secetă prelungită) şi a terenului greu accesibil incendiul s-a propagat la nivelul solului.

„Pe timpul manifestării incendiului au fost iniţiate elemente de muniţie, rămase din timpul conflictelor armate, care nu au pus în pericol forţele şi mijloacele aflate la locul intervenţiei.

De asemenea, echipa pirotehnică în urma operaţiunilor de cercetare şi detecţie a terenului a identificat şi ridicat, în vederea distrugerii, un număr de 211 cartuşe calibru 7,92 mm”, a transmis, joi, sursa citată.

Totodată, în cursul zilei de ieri două aeronave Spartan C-27J, din cadrul Forţelor Aeriene Române, configurate pentru stingerea incendiilor, au efectuat patru lansări a câte 6000 litri apă asupra focarelor conform coordonatelor transmise transmis de echipajele de la sol.

Acţiunile de intervenţie au fost sprijinite de SVSU Oituz şi Ocolului Silvic Privat Oituz, care au acţionat cu un tractor cu remorcă şi o autobasculantă, pentru transportul apei în vederea alimentării autospecialelor aflate în dispozitiv şi vermorelelor, 10 cuburi (de un metru cub) de apă.

ISU Bacău precizează că localitatea Oituz şi operatorii economici situaţi la marginea localităţii nu sunt afectaţi de incendiul de pădure şi fumul provenit de la acesta.

                                                                                                                  Adina Silav