0.2 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 5:43
No menu items!

PNL, PSD și UDMR merg la Cotroceni cu o singură propunere de premier

spot_img

PSD, PNL și UDMR vor merge la Cotroceni cu o singură propunere de premier, un premier al coaliției, care să fie susținut de toate partidele ce o formează. Așa au susținut liderii PNL și PSD, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, care au evitat, însă, să înainteze un termen la care se va întâmpla acest lucru. 

“Noi vrem să dăm primii premierul”, a spus Cîțu. Întrebat dacă e posibil ca PNL să propună două nume pentru funcția de premier, premierul interimar a izbucnit în râs. “Haideti să fim seriosi. Asta este o glumă”, a conchis Cîțu.

Legat de posibilitatea ca Iohannis să desemneze un alt premier față de cel propus de liberali, Florin Cîțu a declarat: “Nu va merge PNL cu un premier, va merge coalitia (PNL – PSD  – UDMR). Nu vom merge fiecare partid cu o variantă de premier, că atunci nu mai are rost să facem coaliția”.

La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că așteaptă ca PNL să ia o decizie în sensul în care vor sau nu să meargă, ca social-democrații și liberalii să dea, prin rotație, un premier. 

“Eu cred că suntem deja foarte întârziați față de așteptările românilor. Ar trebui să propunem un premier cât mai repede. (…)Acum în interiorul PSD avem această decizie, că se poate merge cu un premier, prin rotație. Așteptăm și de la PNL o decizie. După o decizie la PNL, intrăm în negocieri și hotărâm. Cred că ponderea parlamentară contează cât mai mult“, a spus Ciolacu.

Întrebat dacă PNL va da primul premier, liderul PSD a spus: “PSD e pregătit să ducă toate negoceirile ca să deblocăm această situație.”

Întrebat, de asemenea, dacă numele viitorului premier trebuie agreat cu președintele Klaus Iohannis sau alege acesta din urmă, Marcel Ciolacu a declarat: “Eu o să agreez acest nume cu colegii mei din PSD”. 

“Nicolae Ciucă premier pentru 3 ani?”, a venit întrebarea. “Exclus!”, a conchis Ciolacu. 

Raluca Dan