16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 5:57
No menu items!

PNL începe bătălia pe prefecți. Reprezentanții Guvernului în teritoriu pot fi membri de partid și pot candida la șefia filialelor

spot_img

Comisia pentru Congresul PNL din septembrie a decis, marți, să îi lase pe prefecții numiți de partid să candideze la șefia filialelor, astfel că cele două tabere, Orban și Cîțu, încep acum „bătălia” pe prefecți.

PNL a pregătiti încă din ianuarie o decizie prin care prefecții și subprefecții pot fi membri de partid, modificând Codul Administrativ printr-o ordonanță de urgență. Astfel, prefecții și subprefecții care au funcții de demnitate publică, pot face parte din formațiuni politice, întrucât și Guvernul pe care îl reprezintă în teritoriu are o structură politică.

Partidele politice au perpetuat ani la rândul un sistem prin care prefecții erau, teoretic, apolitici, dar totul era doar de fațadă. De fapt, toate numirile erau politice, fiecare guvernare ajunsă la putere schimbând rapid garnitura de prefecți, pentru a-și instala propriii oameni de partid. 

La nivel național, PNL are acum 23 de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR PLUS – 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, iar UDMR – 5 prefecţi şi 10 subprefecţi. 

Comisia pentru alegerile PNL din septembrie a decis, marți, în ședință, să îi lase pe prefecți și subprefecți să candideze la șefia filialelor partidului. Primii care și-au exprimat dorința au fost prefectul de Bistrița, Stelian Dolha și cel de la Neamț, George Lazăr. Cu siguranță că acum, dacă s-a dat liber la candidaturi, vor urma și alții.

Emanuel Stan