15.3 C
București
joi, 2 mai 2024 - 1:01
No menu items!

VIDEO/ Descinderi la Universitatea Titu Maiorescu. Se ridică documente de la Primăria Capitalei. Ancheta vizează vânzarea unor apartamente din cămine

spot_img

Poliţiştii şi procurorii efectuează, miercuri, 14 percheziţii, la Universitatea Titu Maiorescu şi la mai multe adrese din Bucureşti şi Ilfov. Potrivit unor surse judiciare, se ridică documente și de la Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 4 și Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Ancheta vizează vânzarea ilegală a unor apartamente din căminele studenţeşti.

Apartamentele sunt situate pe Gheorghe Șincai, iar documentele ridicate de la Primăria Capitalei au legătură cu autorizaţiile de construire şi cesionarea terenului.

Potrivit anchetatorilor, universitatea a concesionat de la primărie un teren, pe care, conform contractului, trebuia să fie construit un cămin și un spital. Nu a fost respectat însă contractul și a fost construit un bloc de locuințe, unde au cumpărat apartamente mai multe persoane, unele din cadrul universității, care le-ar fi luat la prețuri reduse.

Poliția Română a anunțat că polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice – IGPR, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, pun în aplicare mandatele de percheziție domiciliară la o unitate de învățământ superior privat, la sediile/punctele de lucru ale unor societăților comerciale, precum și la locuințele unor persoane bănuite de delapidare, fals intelectual și abuz în serviciu.

Vor fi puse în aplicare 32 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la diferite instituții publice, notari publici și societăți comerciale.

“Din cercetări a reieșit că, din anul 2010 și până în prezent, persoane cu atribuții de conducere din cadrul unei unități de învățământ superior privat ar fi săvârșit acte materiale, care s-ar încadra în sfera acțiunii de traficare a unor bunuri în folosul altei persoane, acțiuni ce ar fi presupus supunerea unor bunuri imobile din patrimoniul/gestiunea unității unor operațiuni speculative, operațiuni în urma cărora persoane apropiate acestora ar fi obținut un profit, prin modalitatea vânzării unor apartamente construite din bugetul unității și fără respectarea contractului de concesiune încheiat între unitatea de învățământ și o instituție publică”, precizează Poliția Română.

De asemenea, în aceeași perioadă, persoane cu putere de decizie din cadrul unității de învățământ ar fi acordat anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice, în mod preferențial (2 societăți administrate de aceeași persoană fizică), pe fondul unor legături personale preexistente între persoanele implicate în procesul decizional din cadrul unității de învățământ și persoana care asigura conducerea acestor societăți.

Sursa citată arată că prin activitatea infracțională derulată, ar fi fost acordate anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice, în mod preferențial, în valoare de peste 121 de milioane de lei (24 de milioane de euro).

La acțiune participă polițiști ai I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, I.P.J. Buzău și I.P.J. Vâlcea, sprijiniți de Direcția Operațiuni Speciale, Institutul Național de Criminalistică și de echipe ale Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.