7.8 C
București
luni, 4 martie 2024 - 0:53
No menu items!

Pippidi: Va înceta oare politizarea anticorupției?

spot_img

Revocarea Laurei Codruţa Kovesi va fi urmată de o mare bătălie politică pentru controlul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, este de părere preşedinta Societăţii Academice Române, Alina Mungiu-Pippidi, într-un interviu acordat RFI.

Pippidi consideră că preşedintele Klaus Iohannis nu era în pericol de suspendare, dacă ar fi refuzat să o revoce pe şefa DNA, în urma deciziei Curţii Constituţionale.

Alina Mungiu-Pippidi declară că „nu exista nici un pericol real de suspendare. După cum se ştie, Parlamentul intră în vacanţă în câteva zile şi lipsea şeful Senatului, care era o persoană indispensabilă în acest mecanism. Este complet nerealist să ne imaginăm că actuala coaliţie de guvernare s-ar fi apucat să-l suspende pe preşedintele Iohannis, când vine summit-ul NATO în câteva zile şi când urmează preşedinţia europeană peste şase luni”.

Preşedinta Societăţii Academice din România atrage atenţia că „Laura Codruţa Kovesi făcuse nişte greşeli. Greşelile acelea sunt reale, dovadă că o parte din procurorii foarte buni, procurori ca Doru Ţuluş, procurori care au făcut faima DNA deja se delimitaseră de ea, plecaseră, o înregistraseră, deci în interiorul DNA existau contestări ale acestui fel de a lucra, dar asta nu înseamnă că plecarea ei rezolvă vreo problemă, pentru că acum o să urmeze o mare bătălie politică pentru controlul cui ia această poziţie (…). Trebuie spus că încetarea politizării anticorupţiei este un lucru bun. Vorba este va înceta ea oare?”.

Olimpia Diaconiuc