8.6 C
București
duminică, 18 aprilie 2021 - 20:32

Gabriel Oprea sună adunarea. Foștii aghiotanți din MAI se regrupează în jurul idolului

Fostul vicepremier Gabriel Oprea, membru marcant al statului subteran, gazda din sufragerie, a anunțat că revine în politică, revigorând partidul pe care l-a format cu alte nume sonore din sfera siguranței naționale.

Gabriel Oprea nu revine oricum pe scena politică, ci în stilul care l-a consacrat, cu vorbă dulce și promisiuni. Este cunoscută metoda sa patentată de a-și atrage de partea sa gradații din sistemul de ordine publică și siguranță națională, recompensându-i cu privilegii materiale transpuse în legile pe care le-a promovat. Se pare că și acum adoptă aceleași manevre, deși nu mai este la butoane. Dar și o promisiune poate fi de folos.

Marți, fostul vicepremier a avut o întâlnire „de taină” cu foști colaboratori din Ministerul de Interne, dar nu oricine, ci exact unii care i-au ridicat osanale. Mai grav este că unul dintre cei prezenți are și dosar penal – Iulian Surugiu, președinte al Sindicatului Național al Agenților de Poliție. Alături de acesta, au mai fost Florin Vîlnei, liderul “Sed Lex”, Ionel Babus și Dumitru Coarnă, din partea Sinidcatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Întâlnirea a avut loc la sediul UNPR, deși se știe că sindicatele sunt structuri asociative apolitice.

Dumitru Coarnă este arhicunoscut pentru odele ridicate lui Gabriel Oprea nu numai pe când acesta era ministru de interne, ci și după încheierea mandatului. Dumitru Coarnă i-a luat apărarea lui Gabriel Oprea chiar și în cazul morții lui Bogdan Gigină, pentru care fostul ministru este judecat. De altfel, poate cel mai vocal „avocat” al lui Oprea, în cazul Gigină, a fost Florin Vîlnei.

Sunt cei cărora Gabriel Oprea le-a înmânat, în 2015, placheta de onoare, în stilu-i caracteristic de a arunca în dreapta și în stânga cu distincții și medalii, pentru a-i ține pe oameni aproape.

Nu știm ce le-a promis Gabriel Oprea, și nici nu știm dacă au mâncat mici, dar putem bănui că barterul a fost de sprijin reciproc, astfel că, în cazul în care ajunge iar la butoane, Gabriel Oprea să le mai dea vreo lege care să le asigure o pensie liniștită.

Dar mai știm că liderul de sindicat Toader Paraschiv, de la Sindicatul Naţional al Poliţiştilor, a fost surprins la o sindrofie a UNPR, partidul lui Gabriel Oprea, organizată în ianuarie 2015, la Hotel International din Sinaia.

Andi Topală