8.3 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 6:49
No menu items!

Piloţii ucraineni au început antrenamentele pe avioane F-16

spot_img

Piloţii de vânătoare ucraineni sunt instruiţi să piloteze avioane F-16, a dezvăluit joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor apărării din Alianţa Nord-Atlantică, relatează The Guardian.

Aliaţii din NATO nu au ajuns încă la un acord privind livrarea aşa-numitelor avioane de luptă americane de generaţia a patra către Ucraina, dar Jens Stoltenberg a declarat că instruirea personalului ucrainean este în curs de desfăşurare.

„Faptul că a început antrenamentul ne oferă opţiunea de a decide, de asemenea, să livrăm avioanele şi atunci piloţii vor fi pregătiţi să le piloteze”, a declarat Stoltenberg.

În luna februarie, preşedintele american, Joe Biden, refuzase solicitările ucrainene privind livrarea de avioane de luptă, deşi Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, şi-a luat angajamente ferme că aparatele vor fi folosite doar pentru a viza forţele ruseşti din Ucraina, scrie news.ro.

Este nevoie de luni de zile pentru a antrena piloţii ucraineni – care au fost pregătiţi să zboare cu avioane sovietice – să piloteze un F-16. În plus, Ucraina nu are încă nici măcar piste de aterizare adecvate pentru F-16, în cazul în care aliaţii NATO ar fi de acord să furnizeze echipamentul.

                                                                                                                Adina Silav