18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 21:31
No menu items!

Liber la vânat aproape 500 de urși. Tanczos Barna a semnat ordinul în ultima zi la ministerul Mediului

spot_img

Fostul ministru al Mediului Tanczos Barna a semnat ordinul care prevede cotele de prevenţie la urs brun, în ultima sa zi la Ministerul Mediului.

”În Ţinutul Secuiesc, din 2016, numărul crescut de urşi a ameninţat tot mai mult viaţa oamenilor şi bunurile acestora. În ultimele 905 de zile, UDMR a lucrat pentru a proteja vieţile şi bunurile, precum şi pentru a soluţiona convieţuirea om-urs pe termen lung, respectiv pentru a pune pe baze solide profesionale gestionarea populaţiei de urs din România”, a scris pe Facebook, Tanczos Barna.

Fostul ministru al Mediului anunţă că a semnat ordinul care prevede cotele de prevenţie la urs brun.

”În ultima zi a mandatului meu de ministru al Mediului, am semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populaţiei de urs. Pe baza acestuia, am aprobat, din nou, cote de prevenire şi intervenţie pentru populaţia de urşi: 426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenţie şi 55 exemplare cu scop de intervenţie”, a mai precizat fostul ministru.

Potrivit acestuia, ordinul de ministru a fost transmis către Academia Română pentru avizare, după  care va fi publicat în Monitorul Oficial.

În 4 mai, Tanczos Barna anunţa că a dezbătut ordinul care stabileşte cotele de prevenţie la urs brun cu specialiştii şi reprezentanţii ONG-urilor de mediu şi transmitea că ”viaţa umană este mai presus de orice”.

Reprezentanţii Agent Green afirmau, însă, că ordinul supus dezbaterii conţine erori crase din punct de vedere legal, ştiinţific şi moral şi va amplifica problema în loc să o rezolve.

Organizaţia susţine că ordinul vizează împuşcarea urşilor, predominant masculi mari, ”adică exact interesul industriei de vânătoare”.

În țara noastră există între 7.500 și 8.100 de exemplare de urs brun.

                                                                                                              Adina Silav