18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 1:20
No menu items!

Persoanele care suferă de cancer vor primi certificat de handicap încă de la diagnosticare

spot_img

Ministerul Muncii va acorda persoanelor care suferă de cancer certificatul de handicap imediat după diagnosticare, a anunțat ministrul Marius Budăi. Proiectul de ordin de ministru va fi adoptat după perioada de dezbatere publică.

Conform proiectului anunțat de ministru, persoanele care suferă de cancer vor primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare. iar persoanele care au suferit transplant de organe vor beneficia de aceeași facilitate.

Ordinul aprobă criteriile medicopsihosociale de încadrare în grad de handicap, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu afecțiuni oncologice, afecțiuni grave care constituie o problemă importantă de sănătate publică.

În acest moment, criteriile legale stabilesc încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer și acestea în stadii avansate de evoluție. În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare și inițierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de supraveghere de minimum cinci ani. De asemenea, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicații ireversibile sub tratament .

O altă propunere de modificare vizează pacienții care au suferit transplant de organe, în scopul reintegrarii sociale a acestora și a prevenirii complicațiilor postransplant.

„Am convingerea că noile criterii medicopsihosociale vor transforma semnificativ viața persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice, vor repara inechități sociale majore și vor asigura un acces facil în sistemul de protecție socială. Dincolo de responsabilitățile pe care le dețin, în virtutea funcției mele, am o datorie umană față de semenii noștri atât de încercați de soartă. Nu voi ezita niciodată să iau măsuri care vin în sprijinul persoanelor cu dizabilități”, a scris Marius Budăi pe pagina sa de Facebook.

M. Nedelcu