13.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 15:37
No menu items!

Patru licee din Ilfov oferă clase de învățământ dual din această toamnă

spot_img

Patru licee ilfovene – „Pamfil Șeicaru” din Ciorogârla, „Cezar Nicolau” din Brănești,  „Mihail Kogălniceanu” din Snagov și „Barbu A. Știrbey” din Buftea – oferă clase de învățământ dual din această toamnă. Anunțul a fost făcut, miercuri, de președintele Consiliului Județean (CJ) Ilfov, Hubert Thuma. 

Învățământul dual le dă elevilor șansa la un loc de muncă, de la 17 ani. Adică, după cei trei ani de studiu. Și, cine vrea să meargă la facultate, o poate face după ce obține diploma profesională. Diferența este că, pe timpul studiilor superioare, ar putea avea și o slujbă, în domeniul în care a obținut calificarea, explică președintele CJ Ilfov, într-o postare pe contul său de Facebook. 

Cum e mai bine? Șomer cu diplomă de facultate sau meseriaș capabil să se întrețină singur, din salariu? Colegii mei au fost zilele acestea în județ, să discute cu părinții elevilor de clasa a opta despre învățământul dual.
 
Dualul este o formă de învățământ dedicată absolvenților de gimnaziu, organizată doar în parteneriat cu operatori economici.
 
Cursurile durează trei ani, timp în care companiile asigură pregătirea practică a elevilor, burse de studii și alte cheltuieli necesare pentru formarea profesională.
 
Și ce credeți? Unii părinți s-au simțit jigniți atunci când colegii mei le-au povestit despre dual și specializările oferite: recepționer-distribuitor, cofetar-patiser, lucrător în turism, lucrător comercial, mecanic auto. Unul dintre ei ne-a spus clar că nu acceptă ca fiul său să se murdărească pe mâini de vaselină. Vrea altceva pentru el. Dar cum rămâne cu ce vrea copilul și cu ce poate să facă? Nu toți sunt aplecați spre studiu, unii sunt pricepuți la lucrul cu mâinile și chiar au talent la asta”, subliniază Hubert Thuma. 
 
Din această toamnă, și liceele ilfovene le oferă elevilor acces la învățământ dual. 
 
„Liceul Pamfil Șeicaru” din Ciorogârla,  Liceul „Cezar Nicolau” din Brănești, Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Snagov, Liceul „Barbu A. Știrbey” din Buftea își așteaptă elevii la dual, de la toamnă. Cererile de înscriere se depun la secretariatele gimnaziilor, în perioadele 4-8 iulie 2022, 26-28 iulie 2022″, a mai precizat președintele CJ Ilfov. 
 
Iată oferta celor 4 unități de învățământ: 
 
 
 
Raluca Dan