6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 12:04
No menu items!

Parlamentul a adoptat definitiv proiectul de lege pentru părinții care vor să stea acasă în cazul închiderii temporare a școlilor

spot_img
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege ce prevede acordarea unor zile libere pentru unul dintre părinți, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Proiectul vizează copiii cu vârsta de până în 12 ani sau încadrați în categoria persoanelor cu dizabilități.
 
Propunerea a fost adoptată cu unanimitate de voturi, Camera Deputaților fiind forul decizional. În cazul închiderii temporare a unităților de învățământ unde sunt arondați copiii, unul dintre părinți poate cere acordarea zilelor libere pentru supravegherea copilului. Aceste situații sunt decretate doar de autoritățile competente cu atribuții în domeniu, ca urmare a  unor condiții meteorologice nefavorabile sau a alor situații extreme.
 
Astfel, propunerea acordă dreptul unuia dintre părinți de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilități. În situația familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelui care este și tutorele legal al copilului. Totodată, conform proiectului, indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor personale din bugetul de venituri al angajtorului și este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.
 
Proiectul mai prevede ca în cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinți sau solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi.
 
E. Stan