9.6 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 21:38

Parchetul Militar, o nouă anchetă după publicarea imaginilor de la Colectiv. Sustragerea de probe și profanarea de cadavre, printre infracțiuni

spot_img

Parchetul Militar începe urmărirea penală in rem pentru sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuridupă ce filmarea intervenţiei, publicată de Libertatea, a fost ascunsă de pompierii de la IGSUîn cei patru ani scurși de la tragedia din Colectiv. 

În același dosar se fac verificări şi pentru profanare de cadavre sau morminte după ce Orlando Şchiopu, şeful ISU Bucureşti, a fost înregistrat când înjura morţii de la Colectiv.

“Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus prin ordonanţa din data de 29.10.2019, începerea urmăririi penale cu privire la fapte, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz in serviciu, neglijenţă in serviciu, pentru a se efectua cercetări cu privire la aspectele care rezultă din vizionarea imaginilor video apărute în spaţiul public in legătură cu modalitatea de intervenţie şi acordare a primului ajutor la incendiul de la clubul Colectiv în seara de 30.10.2015 de către persoane care au calitatea de militar.

De asemenea, a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri referitor la imprejurările in care persoane având calitatea de militar din cadrul I.G.S.U. au retinut şi ascuns pentru o lungă perioadă de timp (aproximativ 4 ani) mijloace de probă constând in inregistrări audio-video ori fotografii care surprindeau momentele ulterioare incendiului din clubul Colectiv, din data de 30.10.2015.

Prin aceeași ordonanță s-a dispus începerea urmăririi penale și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de profanare de cadavre sau morminte pentru a fi efcetuate cercetări referitoare la împrejurările în care, potrivit înregistrărilor audio-video apărute în spațiul public, o peroană având calitatea de militare a dresat cuvinte injurioase posibil la adresa unor persoane decedate în incendiul clubului Colectiv”, se arată în comunicatul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.